Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Danas bi trebao svjedočiti vještak prometne struke

Autor: Minja Gugić

23.11.2008. 23:00
Danas bi trebao svjedočiti vještak prometne struke

Foto: Filip BRALA



Na posljednjoj je raspravi ostao nejasan nalaz i mišljenje sudskog vještaka prometne struke Ivana Bedenikovića pa bi se on danas neposredno trebao saslušati na raspravi
Na Općinskom sudu u Zadru pred Sudskim vijećem, kojim predsjeda Hrvoje Visković, danas se nastavlja suđenje Kristijanu Kolovratu (36) iz Zagreba, Željku Erliću (41) iz Tinja, Draženu Adžiću (44) iz Biograda i Daliboru Mitroviću iz Zadra koji se terete zbog čak tri kaznena djela. Riječ je o poticanju na samoubojstvo, iznudi, lihvarskom ugovoru i prijevari, zbog čega je samoubojstvo počinio Ilija Ićo Mitrović.
Na posljednjoj raspravi Kerol Sablić Radman, zamjenica općinskog državnog odvjetnika, naglasila je da optužba ima primjedbu na nalaz i mišljenje sudskog vještaka prometne struke Ivana Bedenikovića, koji je analizirao nesreću u kojoj je Mitrović poginuo, pa je stoga zastupnik obitelji tragično stradalog Mitrovića zatražio da se vještak ispita neposredno na glavnoj raspravi.
Naime, prema vještakovu nalazu, iako na mjestu nesreće nije bilo tragova kočenja i ne može se sa sigurnošću utvrditi brzina kretanja kamiona, zbog mogućeg nagiba vozila ne može se niti dokazati kako je Mitrović kamionom namjerno sletio u provaliju.
– Nalaz je proizvoljan, paušalan i neprihvatljiv – zaključila je tužiteljica Sablić Radman te je stoga zastupnik obitelji tragično stradalog Ilije Mitrovića Andrej Margarin zatražio ispitivanje vještaka, kako bi se mogla postavljati pitanja i razjasniti sve nedoumice vezane uz prometnu nesreću, odnosno Mitrovićevu smrt.
U cijelosti je pročitano i oproštajno pismo koje je Mitrović poslao ocu samo tri sata prije slijetanja u smrt.
U njemu je Mitrović detaljno opisao “povijest cijele priče” od pozajmljivanja novca do kasnijih ucjena, prijetnji i kamatarenja koje su ga prisilile na stravičan čin.
– Moji problemi počeli su kada sam tražio kredit, a nisam bio kreditno sposoban da ga dobijem u banci pa sam uzeo pozajmicu od Kristijana Kolovrata iz Zagreba u iznosu od 30 tisuća eura. Iste te novce sam trebao vratiti uvećane za kamatu od 120 tisuća kuna do 1. prosinca 2006., a jamstvo je bila kuća – pisalo je među ostalim u pismu koje je Ilija Mitrović prije smrti ostavio za svog oca, vjerojatno kako bi mu pojasnio razloge svog stravičnog čina.