Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Djeca žele lijepi i sretni Zadar

23.11.2011. 23:00
Djeca žele lijepi i sretni Zadar


Pravi šušur, sastavljen od smijeha i pjesme vladao je danasNarodnim trgom kada su na njega u povodu Dana grada Zadra stupila djeca dječjeg vrtića Radost.
Dječji vrtić radost se svake godine uključuje u program proslave Dana grada Zadra pa tako i ove kazala je ravnateljica Biserka Belić.
– Željeli smo da sva naša djeca budu dio ovog veselja pa smo tako i ovaj put došli u grad s njegovim obilježjima. Proteklih tjedana imali smo radionice i druge različite aktivnosti na temu grada gdje su djeca upoznala kulturne spomenike, kao i zaštitnike grada koje danas nose i na sebi, kazala je Belić, dodajući i to kako su se dvoumili hoće li doći zbog lošeg vremena koje je prijetilo jučer, no na kraju su se proslavi, osim iz vrtića na Jadran i Galeb koji se nalaze na Poluotoku, odazvala i djeca iz vrtića Vruljica, Višnjik, Pčelica i Voštarnica. Nakon dolaska na glavni zadarski trg djeca su svoju šetnju nastavila duž cijelog grada dijelivši pritom razglednice koje su posljednjih tjedana izrađivala. Također poklon je uručen i zadarskog gradonačelniku i to u obliku izrađene slikovnice u kojoj se nalaze poruke djece o gradu Zadru, ali i neke želje:
– Poručili su da bi željeli više igrališta ali i da ne vole kada psi „kakaju” po njihovim igralištima. Vjerujem da će gradonačelnik na neki način biti i izazvan da malo pročita što to djeca žele i znaju, a znaju jako puno o svom gradu. To je, uostalom, i ono što mi želimo. Želimo da oni vole svoj grad kao i mi, a ta ljubav se njeguje od najranije dobi, zaključila je Belić.
Ništa manje živo nije bilo niti u Gradskoj loži gdje se održavala radionica za djecu predškolske dobi u organizaciji Udruge odgajatelja predškolske djece „Maraška”
– Danas smo došli s četiri popodnevne skupine, zajedno s voditeljima i individualnim terapeutima. Djeca ovdje samoinicijativno po svojim kreacijama pokušavaju prikazati svoju sliku grada Zadra. Radili su tijekom ovog tjedna u vrtiću, a i ovdje u Gradskoj loži gdje su im ponuđeni su im prirodni materijali, pojasnila je Žužu Pikunić iz dječjeg vrtića Latica dodajući kako djelatnici asistiraju samo onoliko koliko je potrebno da usmjere djecu, poput davanja savjeta koliko je potrebno ljepila. Sam odabir materijala stvar je dječjeg izbora, a u Gradskoj loži djeci su na raspolaganje stavljeni različiti prirodni materijali poput kamenja, drva, šiški, piljevine i tekstila.
Zanimljivo je bilo i na Poljani Ivana Pavla II gdje su (uglavnom) oni najmlađi došli pogledati izložbu golubova u organizaciji udruge golubara „Zadarski prevrtač”. Sveukupno je izloženo jedanaest vrsta, a osim već poznatog domaćeg zadarskog prevrtača, posjetitelji su imali prilike vidjeti i neke strane vrste poput američkog kinga, mađarskog domaćeg ili pak engleskog tiplera. Ipak, najviše pažnje plijenili su izgledom najatraktivniji periker čija kitnjasta pera su rijetke ostavili ravnodušnima, ali i nesvakidašnji kovrčavi golub sa svojim valovitim perjem duž cijelih krila.
Program „Volim te grade, jedini moj” u organizaciji Društva za športsku rekreaciju „Loptica” s Poljane Ivana Pavla II. zbog vremenskih prilika prebačen je u prostorije društva.