Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Gradonačelnik skoro ostao bez bakalara

23.11.2011. 23:00
Gradonačelnik skoro ostao bez  bakalara


Samo pet minuta bilo je dovoljno da nestane sav bakalar koji su pripremili zadarski restorani u povodu manifestacije Zadarski pjat.
Gradonačelnik Zvonimir Vrančić koji je na manifestaciju došao petnaestak minuta nakon njenog početka imao je sreću što su njegovo jelo sačuvali pažljivi djelatnici restorana Tinel pa je tako imao prilike isprobati njihov specijalitet bakalar na vičentinski način uz palentu kao prilog.
– Vidim da je Kalelarga ispunjena svijetom i izražavam svoje iznimno zadovoljstvo time. Drago mi je da smo oko obljetnice grada Zadra okupili građane i da se sveti Krševan slavi ne samo u vjerskom smislu nego i u našem gradskom, svjetovnom smislu i to u svakom kutu našeg grada, kazao je gradonačelnik. Na komentar kako su porcije bakalara nestale u roku od pet minuta Vrančić je kazao kako mu je žao zbog toga, no da će situaciju slijedeći puta sigurno popraviti:
– Imao sam informaciju da je bilo više tisuća porcija i nije bio problem da ga pripremimo još i više. Možda nismo u dovoljnoj mjeri procijenili kolika će biti potreba i odaziv, no ako je ovo putokaz, onda ćemo ga staviti još i više, najavio je Vrančić.
On je kod osoblja restorana Tinel imao prilike probati bakalar na vičentinski način, inače kod ljubitelja bakalara poznat način pripreme, pojasnio je Predrag Majica, vlasnik tog restorana:
– To je jedan od najpoznatijih načina pripremanja bakalara u Italiji, a u dalmatinskim dobrostojećim obiteljima ovakav način pripremanja se zadržao sve do sad. Priprema se na način da se kuha u maslinovom ulju i mlijeku, a naravno ima još tajni koje ne možemo reći, kazao je Majica.
Rekorder po brzini podijeljenih jela svakako je bio restoran Pet bunara čiji kuhari su za ovu priliku spremili posebne bakalarske delicije:
– Imali smo paštetu od bakalara s tartufima, zatim paštetu od bakalara s bobom i vrganjima, onda s pršutom, crnim tartufima, maslinama… Fritule su također s bakalarom i to po receptu Sv. Zoilo. Evo jedino njih je ostalo još par, kazao je kuhar Frane Marnika, no dok je to izgovarao i posljednje primjerke odnijeli su građani. Sveukupno u pet minuta podijelili su preko dvjesto porcija, a slična situacija vladala je kod štanda restorana Bruschetta:
– Okruglice s orasima i s četiri vrste sira, bakalar na brudet s porilukom, bakalar “bianco” s pinjolima…. Sve to pripremalo se danas, pod rukovodstvom šefa kuhinje Dalibora Pavlovića i Tomislava Žmikića željeli smo pripremiti nešto posebno za Dan grada Zadra, pojasnio je vlasnik restorana Bruschetta Božidar Vedrić.
Uz već spomenute, Bakalar su danas za građane spremali i restorani Skoblar, Stomorica, Canzona, 2 ribara, Kornat, Zlatni vrtić, Malo misto te caterinzi Piazza i Turisthotel u  suradnji s Gradom Zadrom. Ponudu su sa svojim proizvodima upotpunili i udruga vinara Zadarske županije Vina Liburna te tvrtke Maraska i Santa. Bakalar na različite načine građani će imati prilike isprobati ponovno već slijedeće srijede, ali i narednih tjedana tijekom cijelog prosinca koliko će trajati združena akcija Grada i obrtnika usmjerena ka povratku života na Poluotok.