Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Mural “Maštograd”

23.11.2011. 23:00
Mural “Maštograd”


Učenici Privatne  osnovne škole Nova i Zadarske privatne gimnazije  danas su svečano otkrili mural “Maštograd” koji su oslikali za dar Zadru u povodu Dana grada. U suradnji s  Udrugom za kulturu i umjetnost “Punktum” oslikan  je šareni grad iz mašte i sad  krasi dosad neuglednu govornicu u blizini škole koja  je nekad služila u vojne svrhe. U zemlju na vrhu murala djelatnici Nasada su  posadili ružmarin pa i  Maštograd sad poput Zadra  miriši na ovu mediteransku  biljku.
Kako kaže Tomislav Bišćan,  učitelj likovne kulture u OŠ  Nova, učenici te škole treću  godinu zaredom u povodu  Dana grada simboličnom  akcijom uljepšavaju naličje  grada.
– Prve godine smo očistili  kip sfinge od grafita, onda  smo prošle godine napravili  mali mozaik na Kolovarama, a sad smo oslikali mural  na temu grada po zakonima  kolorističke perspektive.  Slikali smo mural četiri dana i to nam je takozvana  škola na otvorenom, kazao  je Bišćan, voditelj projekta.
Osim toga, danas je u Privatnoj osnovnoj školi bio  Dan otvorenih vrata pa je  cijeli dan bilo živo. Na foto-sekciji su učenici viših  razreda u crno-bijeloj tehnici izrađivali fotografije  moderne arhitekture u Zadru koje su sami fotografirali. Foto-radionicu vodi pedagoginja Koraljka Alavanja  koja je također sudjelovala i  u projektu Maštograda.
Zabavno je bilo i na kvizu  znanja o gradu Zadru u kojem su sudjelovali učenici  viših razreda, a tri najbolje  grupe su za dobro znanje  nagrađene slasticama.
Na likovnoj radionici koju  je vodio Bišćan, učenici su  na kocke od stiropora ljepili  stare fotografije Zadra.
Radovi koji su danas nastali  izloženi su u hodniku škole,  a u popodnevnim satima  došli su ih razgledati ponosni roditelji.