Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Nin ovjenčan nagradama

23.11.2011. 23:00
Nin ovjenčan nagradama


Na nedavno održanoj sjednici Vijeća TZ-a Grada Nina jednoglasno je usvojen program rada za iduću godinu, koji bi trebao ostvariti planirane ukupne prihode u visini 2.100.000 kuna, od čega od boravišne pristojbe 1,5 kuna i od članarina 100.000 kuna. Ostali dio odnosit će se na prijenos prihoda iz ove 2011. godine, zaključuje Dejanović


Na turističkom području koje pokriva Grad Nin ( Nin, Zaton, Ninski Stanovi, Grbe i Zaton Holiday Resort) od 1. siječnja do 31. rujna ove godine boravilo je ukupno 101.938 domaćih i stranih turista ili 5 posto više nego lanjske godine. Ostvarili su 896.861 noćenje, što je za 7% više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Turistička zajednica Grada Nina je od 1. siječnja do 30. rujna 2011. godine imala odlične rezultate. Na tom području, na kojemu su uz Nin još Ninski Stanovi, Grbe te 50 posto smještaja u Zaton Holiday Resortu, boravilo je 54.618 turista, koji su ostvarili 488.181 noćenje, što je 6% više turista i 7% više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Privatni smještaj od siječnja do rujna u Ninu zabilježio je rast od 7% i u dolascima i u noćenjima, dakle više od očekivanog.
Nominacija za Zlatni cvijet Europe
Ovome su svakako pridonijele i brojne nagrade koje je Nin dobivao proteklih godina. Dok je 2010. pored mnogobrojnih nagrada bila obilježena EDEN nagradom, 2011. godina je započela s nagradama u veljači i to brončanom poveljom “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske” za projekt “Ninska šokolijada”. Potom godišnja nagrada Zadarske županije, nakon čega se Solana Nin okitila diplomom sa zlatnom medaljom i četvrtom nagradom “Prix suvenir 2011” za cvjetnu sol. Slijedi priznanje TZ Zadarske županije i Zadarskog lista za najuređeniji grad u kategoriji do 3.000 stanovnika, priznanje TZ Zadarske županije i Zadarskog lista za najuređeniji Park Petra Zoranića Ninjanina u kategoriji najuređenijih parkova u županiji. Tu je i nominacija za kandidaturu Entente Florale Europe – Zlatni cvijet Europe 2012. kao i Plavi cvijet sa zlatnim znakom u kategoriji do 3.000 stanovnika.
Po ostvarenim noćenjima najviše je bilo gostiju iz Njemačke, Hrvatske, Nizozemske, Austrije, Poljske, Danske i Italije. Dolazak stranih gostiju rezultat je ciljane promidžbe Zaton Holiday Resorta na poznatom emitivnom tržištu, dok je popunjavanje smještajnih kapaciteta u privatnom smještaju rezultat destinacijske promidžbe posebno preko interneta.
Predsjednik Turističke zajednice Grada Nina Emil Ćurko, ujedno i gradonačelnik Nina, te direktorica Ureda TZ-a Nin mr.sc. Marija Dejanović otkrili su nam da rast dolazaka gostiju i rast noćenja prate dobri financijski rezultati.
– Analizirajući financijske učinke u navedenom se razdoblju u blagajnu TZ Grada Nina slilo bruto 1.487.754 kune boravišne pristojbe, odnosno neto 937.519 kuna. Za 2012. planirano je povećanje prihoda od 5 posto s osnova boravišne pristojbe.
Promidžba
Povećanje novčanog priljeva uz veliki trud i odricanje svih turističkih djelatnika povezuje se s promidžbom, odnosno velikim brojem napravljenih reportaža o Ninu inozemnih i domaćih novinara. Ove godine Nin su posjetili specijalizirani novinari i umjetnici, pa valja istaknuti neke od njih. Početkom sezone u sklopu studijskog putovanja Nin je posjetilo osam turističkih novinara iz Njemačke, a fokus istraživanja su im bila manje poznata mjesta u Hrvatskoj s posebnostima na polju kulturne baštine i gastronomije. U kolovozu Nin je posjetila umjetnica Mary Simpson u sklopu kulturne razmjene između Engleske i Hrvatske, koja je u crkvi sv. Križa u Ninu snimila materijal za svoj autorski film uz asistenciju supruga, američkog povjesničara umjetnosti Fionna Meada. Koncem kolovoza u Nin je došao njemački novinar/fotograf Rainer Hackenberg, koji je fotografirao sve važne lokacije u Ninu za potrebe turističkog vodiča njemačkog govornog područja. U rujnu Akiko Ohwada i njen fotograf, inače autorica “Globe Trotter Travel Guide, Croatia”, jednog od najpopularnijih vodiča u Japanu, posjetila je stari grad, Kraljičinu plažu i lokalitet ljekovitog blata te Solanu Nin. U listopadu je u privatnom smještaju u Ninu tri dana boravila Ashley Colburn, prošlogodišnja dobitnica nagrade Emmy za dokumentarni film o Hrvatskoj pod imenom ‘Wow Croatia’ koja je snimala lokalitete Nina i Zadarske županije za novi film koji će se sastojati od niza dokumentaraca snimljenih u različitim regijama naše zemlje pod nazivom ‘Take off Croatia’, kažu Ćurko i Dejanović.
– Na nedavno održanoj sjednici Vijeća TZ-a Grada Nina jednoglasno je usvojen program rada za iduću godinu, koji bi trebao ostvariti planirane ukupne prihode u visini 2.100.000 kuna, od čega od boravišne pristojbe 1,5 kuna i od članarina 100.000 kuna. Ostali dio odnosit će se na prijenos prihoda iz ove 2011. godine, a prihodi iz proračuna i ostali prihodi ovise o raznim kandidaturama koje podnosi Turistička zajednica u više izvora i fondova, zaključuje Dejanović.