Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Frizeri nemaju za blagajne, a taksi “Lulić” jedva ih čeka

Autor: Irena Jurjević

23.11.2012. 23:00
Frizeri nemaju za blagajne, a taksi “Lulić” jedva ih čeka

Foto: Vedran SITNICA



Ljude se tereti, a ne provodi se ništa da bi se unaprijedio posao, zaposlilo više ljudi… Jer, ja sebi mogu priuštiti uvođenje fiskalnih blagajni, no moja kolegica, primjerice ne može, kaže Kolega, smatrajući da bi stoga nabavku opreme trebala preuzeti država


Nakon 1. siječnja za obrtnike, poduzetnike, ništa više neće biti isto.
Linićev Zakon o fiskalizaciji, tzv. fiskalne blagajne zauvijek bi trebale onemogućiti „zamračivanje” računa, pa bi tako od tog datuma svaki ugostitelj, trgovac, liječnik ili odvjetnik račune trebao početi izdavati uz pomoć elektroničkog uređaja, koji će automatski proslijediti podatke Poreznoj upravi. Obrtnici će svaki dan morati podnositi i dnevne izvještaje poreznicima.
Strepe od novih troškova
Reakcije su, očekivano, dvojake. I dok pojedini to jedva čekaju, oni „manji igrači” strepe od novih troškova.
– Po meni, fiskalne blagajne imaju smisla kada sve drugo funkcionira. A kako sve ne funkcionira kako bi trebalo, mislim da ni one nisu pogođene, kazuje predsjednica Odbora za unaprjeđenje frizerske djelatnosti pri zadarskom Udruženju obrtnika Marijana Kolega, dodajući kako je čula da su fiskalne blagajne u pojedinim državama uvedene da bi potom bile ukinute.
– Ne znam koliko to sve ‘drži vodu’. Prije svega, trebala bi postojati jednakost. Ljude se tereti, a ne provodi se ništa da bi se unaprijedio posao, zaposlilo više ljudi… Jer, ja sebi mogu priuštiti uvođenje fiskalne blagajne, no moja kolegica, primjerice ne može, kaže Kolega, smatrajući da bi stoga nabavku opreme trebala preuzeti država.
– No, kako svi unaprijed znamo da se to neće dogoditi jer sredstava nema, mi smo pri Udruženju obrtnika počeli raditi na projektu preko kojeg bismo zajednički krenuli na tržište u kupnju tih blagajni kako bismo dobili što bolju cijenu, jer puno salona nema uopće kompjutore i rade na klasične paragon blokove i nemaju nikakvu blagajnu, zaključila je.
Izjednačit će se pravila igre
Davor Lučić, vlasnik tvrtke “Lulić” d.o.o. pak jedva čeka nove promjene.
– To je izuzetno pozitivna stvar. Ljudi kažu da sam lud kad kažem da to jedva čekam, no jedva čekam fiskalne blagajne zato što s konkurencijom koja ne radi pod istim okolnostima pod kojima radimo mi teško je raditi. Ovako će se izjednačiti pravila igre i bit ćemo svi u istom košu. Uvođenje fiskalnih blagajni nama ne mijenja apsolutno ništa, no naš položaj na tržištu će bitno popraviti. Ako išta jedva čekam, onda je to – to, kazao je Davor Lulić, dodajući da su njegova vozila već prilagođena na uvođenje fiskalnih blagajni.
– Mi smo spremni za to praktično već šest mjeseci i što se nas tiče možemo s takvim načinom rada početi već sutra ujutro, kaže Lulić, dodajući kako ista pravila igre samo dovode do toga da opstaju oni koji su najbolji i najkvalitetniji te koji najbolje umiju raditi taj posao.
S druge strane, eliminira one koji su pod olakšanim, lažnim, drukčijim kriterijima uspijevali u raznim poslovima, no ‘svi oni koji korektno i pošteno rade – nemaju se čega bojati’, zaključio je Lulić.