Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Otvaraju se vrata za milijune eura

23.11.2013. 23:00
Otvaraju se vrata za milijune eura


Dobre vijesti stižu iz Razvojne agencije Zadarske županije. Naime pristigli su rezultati natječaja koji je provodilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a vezan je za odabir projekata za dodjelu tehničke pomoći za regionalne razvojne projekte koji će se financirati iz strukturnih fondova EU.
To konkretno znači da će odobreni projekti iz Zadarske županije dobiti sredstva za kompletnu pripremu tehničke dokumentacije potrebne da bi se oni financirali iz EU.
Iz cijele Hrvatske je kandidirano oko 500 projekata, a od ukupno 50 odobrenih, čak četiri  su iz Zadarske županije. Radi se o slijedećim projektima:
– Centar za baštinu – Muzej dvije palače (nositelj projekta Grad Zadar),
– Centar kompetencija za preradu ribe i voće – Plavo zeleni centar (nositelj projekta je Zadarska županija),
– Centar za mlade (nositelj Grad Zadar),
– Obrazovni centar Biograd n/m (nositelj Grad Biograd n/m),
Centar za baštinu na drugom mjestu
Marica Babić, Voditeljica odjela za EU fondove ZADRA-e i predsjednica povjerenstva za EU procese Grada Zadra, ističe činjenicu da je projekt Centar za baštinu rangiran na visokom drugom mjestu što je dokaz kvalitete pripreme projektne aplikacije i samoga projekta. Kvalitetna aplikacija je rezultat dobre suradnje Razvojne agencije, Povjerenstva i Odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Zadra. Cilj projekta je kompletna infrastrukturna i funkcionalna obnova Providurove i Kneževe palače u svrhu očuvanja kulturne baštine Zadarske županije i Grada Zadra.
Katarina Colić, Voditeljica odjela za regionalni razvoj ZADRA-e naglasila je da će se realizacijom projekta-»Centar kompetencija za preradu ribe i voće – Plavo zeleni centar«, unaprijediti konkurentnost prehrambeno – prerađivačke industrije, okosnice gospodarskog razvoja Zadarske županije te će se Županija pozicionirati kao centar u razvijanju kompetencija prehrambeno – prerađivačke industrije Jadranske regije i Republike Hrvatske. Cilj projekta je unaprijediti konkurentnost ovih industrija i podići proizvodnost na višu razinu. Projekt je rezultat suradnje Zadarske županije i Razvojne agencije.
Financiranje iz strukturnih fondova
Odabir ovih projekata od strane države, odnosno Ministarstva regionalnog razvitka znači da će se znajačna sredstva potrebna za dovršenje projektne dokumentacije osigurati s državne razine te da  ovi projekti kao najspremniji hrvatski projekti sa sigurnošću mogu očekivati sredstva iz EU strukturnih fondova, kaže Sanja Peričić, direktorica ZADRE. Dobivanjem tehničke pomoći za pripremu ova četiri  projekata nastavlja se kontinuitet u pripremi velikih strateških projekata u našoj Županiji budući da smo do sada već dobili tehničku pomoć za projekte Zdravstveno turističkog centra Biograd, Centar novih tehnologija, Sveto Brdo i Asseria zaključila je Sanja Peričić.