Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Izložba 20 otočnih autora s 38 fotografija

23.11.2016. 23:00
Izložba 20 otočnih autora s 38 fotografija


U prostoru udruge za razvitak hrvatskih otoka Otočni sabor u Zadru otvorena je 10. izložba fotografija Otočni fotografi. Sudjeluje 20 autora, koji su izložili 38 fotografija.
Nazočne je pozdravio predsjednik Otočnog sabora Denis Barić zahvalivši foto klubu „Kornat” jer prvi priređuje izložbu u njihovom prostoru, a ovo je najava i za priređivanje drugih kulturnih događanja u prostoru udruge. Tom klubu je čestitala i voditeljica programa otvorenja kantautorica Vesna Benić.
Govoreći o izložbi fotograf Silvio Panović je kazao kako su većinom  izložena djela o detaljima i ljudima.
– Malo vidimo ljetnih motiva, kao što su kupanje, regate brodova i slično, a više su zastupljeni detalji, kao što su to prikazali Pablo Bilosnić i Jasna Marcelić. Ističu se odličnim prikazima, pa smo fotografiju Ispraćaj stavili na plakat. Autori su nastojali prikazati svoja najnovija i najbolja djela, pa je došla do izražaja raznolikost motiva. Iz prošlosti fotografije prikazujemo fotografije prof. dr. Zdenka Brusića (1938. – 2014.) sa Silbe.  Bio je sveučilišni profesor u Zadru i ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru, a kao podmorski arheolog i jedriličar snimio je desetke tisuća fotografija, koje su pohranjene u Zadarskom sveučilištu, Arheološkom muzeju i obiteljskim zbirkama. Otkrio je u podmorju starohrvatski brod iz ninske luke Condura Croatica. Mogu reći kako smo zadovoljni dosegnutom umjetničkom kreativnošću svih djela, te pozivamo autore da se nastave ovako pripremati i za sljedeću izložbu, istaknuo je Panović, dodajući kako će izložbu prikazati u još nekoliko gradova.
Prof. Andreja Baraba, pročelnica Odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša Grada Zadra zahvalila je fotografima na ustrajnom desetogodišnjem prikazivanju ljepota zadarskih otoka i motiva iz zadarskog područja te je proglasila izložbu otvorenom.
U programu je sudjelovala ženska klapa Kapric iz Zadra, koja je pjevala nekoliko dalmatinskih pjesama. Pjesnik Ante M. Šarunić krasnoslovljem je izveo dvije čakavske pjesme.
Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 31. prosinca. Na izložbi sudjeluju sljedeći autori: Pablo Bilosnić, Tomislav Marijan Bilosnić, Zdravko Blagdan, Zdenko Brusić, Teofil Dabo, Vesna Denona, Tomislav Ivanov, Ante Jaša, Pavao Jerolimov, Krešimir Kiš, Boris Lonić, Branislav Mađerić, Jasna Marcelić, Ivo Markulin, Ratko Mavar, Hrvoje Mavra, Silvio Panović, Robbie Šangulin, Ante M. Šarunić i pozvani gost izložbe Željko Car iz Cresa.