Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Izrađivali modele inspirirane likovima Bure i Juga

23.11.2016. 23:00
Izrađivali modele inspirirane likovima Bure i Juga


Jučer je održana druga od ukupno tri radionice u studenom, kojima Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar provodi projekt jednostavnog naziva Bura.
Projektu Bura kao inspiracija poslužila je priča o Buri ispričana u romanu Planine Petra Zoranića, a koja je potaknula učenike na likovni izazov. Trebali su osmisliti likovni izgled glavnih likova priče, na prvom  mjestu Bure.
Te je likove potom trebalo aplicirati na razne materijale i predmete, a kao posebno zanimljiv likovni zadatak i vrhunac projekta jest slikovnica koja je nastala na temu priče, po literarnom predlošku kojeg je napisala Matija Šango Šimurina, profesorica hrvatskog jezika i književnosti. Slikovnicu je ilustrirala učenica trećeg razreda smjera slikarskog dizajna, Viktorija Ilišević.
Jučer je na radionici sudjelovalo desetak učenika Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, s odjela dizajna odjeće i odjela dizajna tekstila. Učenica odjela dizajna tekstila dizajn su radile na torbama, tako da su likove iz slikovnice ilustrirale na skaj, s naglasom na kosu glavnog lika, Bure, koja predstavlja ritam vjetra u različitim teksturama i tonalitetima.
– Djeci smo isprintali modele i oni na te predloške apliciraju svoje vizije Bure i Juga i atmosferu koju dočaravaju ta dva lika. To je početna razrada ideje, koja se kasnije razvije u modele, kazala nam je prof. Sandra Bačić, koja je s kolegicom prof. Kate Prskalo vodila jučerašnju radionicu.
Jučer je na radionici vladala velika gužva jer su se srednjoškolcima pridružila i dva razreda sedmaša sa tridesetak učenika iz Osnovne škole Valentin Klarin u Preku, a koji su crtali i slikali na temu bure.
U prostoriji Kazališta lutaka izložena su i dva dovršena modela od gaze. Podloga je od tetre, a gornji pokrivi, koje su bojali bojama za tekstil, su od gaze. Učenice Ana Milković, Antonija Bilaver, Paula Turčinov i Antonela Mijolović su ih slagale po svojoj viziji pokreta vjetra.
Projekt svoj vrhunac ima prosincu, na izložbi učeničkih radova u Kazalištu lutaka, a slikovnica će biti predstavljena uz prigodni program 21. prosinca u kazalištu.