Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kad mogu Zagreb i Zadar, zašto ne i Silba?!

23.11.2016. 23:00
Kad mogu Zagreb i Zadar, zašto ne i Silba?!


Kada su u svibnju ove godine na prijevremenim izborima preuzele “vlast” na Silbi sa svojom Nezavisnom listom, pet prijateljica je obećalo sebi, ali i svojim sumještanima da više ništa neće biti – isto…
I, ako je suditi prema projektu kojeg su inicirale i koji je u fazi najžešćih priprema, djevojke su, za razliku od mnogih hrvatskih političara, doista i ostvarile svoje obećanje jer je riječ o Božićnoj čaroliji na otoku Silbi po uzoru na zadarski Advent, a to je nešto što se nikada u povijesti nekog od udaljenijih otoka zadarskog arhipelaga – nije organiziralo.
– Ako mogu Zadar i Zagreb, zašto ne bismo mogli i mi? Misao vodilja i cilj nam je u prvom redu oživljavanje našeg otoka i tijekom zimskih mjeseci te zajedništvo i međusobno povezivanje svih ostalih, što je svrha udruživanja i u nedavno osnovani Pokret otoka. Kada smo krenuli u cijelu ovu priču, već na samom početku naišli smo na podršku i oduševljenje mještana, ali i naših prijatelja sa susjednih, nama bližih otoka, kao što je primjerice Premuda, Olib i Ist. Imamo podršku i naše Turističke zajednice i Otočnog sabora i doista mislim da je ovo početak jedne lijepe manifestacije, za koju vjerujemo da će iz godine u godinu samo rasti, razvijati se i postati tradicionalna i nezaobilazna – rekla je jučer mlada, nova predsjednica Mjesnog odbora Silbe Sara Lovrović, koja je ove godine svoju zagrebačku adresu zamijenila zadarskom i silbenjskom.
Dodala je kako otočani možda ponekad, kada su u pitanju dugi, zimski mjeseci – zaborave privilegiju koju imaju, a to je život na otoku, jer potrebno je samo malo dobre volje i akcije, da se stvari počnu mijenjati.
– Mladi ljudi poput nas, bi možda i češće dolazili na otok, da ima više sadržaja. Stoga vjerujemo da ćemo ovim projektom privući i vratiti opet mlade ljude na otok, pa ako bude i loše vrijeme – tu su uvijek i ona stara, dobra kućna druženja. Bitno je zajedništvo i pozitivna energija – poručila je predsjednica MO Silbe Sara Lovrović.
Dakle, upravo sa ciljem oživljavanja života na otoku Silbi, a u skladu s vizijom i misijom Otočnog sabora i Pokreta otoka, koji žele okupiti i povezati sve otočane i prijatelje mora i otoka, kako bi svojim zajedničkim djelovanjem ubrzali razvitak hrvatskih otoka, izjednačili uvjete života na otoku i kopnu, sudjelovali u promicanju interesa za njihov razvoj, štitili prirodu i kulturnu baštinu, razvijali ekološku svijest otočana – Silba u srcu, Mjesni odbor Silbe i TZ Silbe organiziraju ovu jedinstvenu manifestaciju koja započinje 23. prosinca i trajat će do 1. siječnja 2017. godine.
 
Manifestacija će se održavati na prostoru ispred škole, koji će se pretvoriti u adventski trg, na kojem će biti postavljena četiri bijela šatora, koja će biti ukrašena poput adventskih kućica s ugostiteljskom ponudom, a pozornica će biti natkrivena. Prostor će biti ukrašen prigodnom rasvjetom, a uz taj prostor bit će dekoriran i mali park koji se nalazi uz školu. Na prostoru, koji se do sada koristio kao pozornica, bit će postavljena božićna ukrašena drvca. Jedan otok – jedno božićno drvce.


 PROGRAM


25.12. – BOŽIĆ Koncert Klape
26.12. – Biranje Kralja od Silbe uz sudjelovanje sudionika s drugih otoka s prezentacijom folklora, hrvatske nematerijalne baštine, gastronomije i manifestacija koje se održavaju na pojedinim otocima. Primjerice, Procesija za Križem s Hvara, Poklade s Lastova, Saljske užance, Krčko ljeto, Rapska fijera i dr.
27.12. – Utrka Djedova mrazova na karićima. Sudionici utrke bit će kostimirani u kostime Djeda Mraza, a posebno će se nagraditi i najorginalnije ukrašen, dekoriran karić
28.12. – Lignjada. Organizirano natjecanje ekipa u ulovu liganja. Nakon toga priprema i degustacija za sve sudionike. Planiran je i prigodni glazbeno zabavni program uz kviz, karaoke i DJ.
29.12. – Vibra Silba – predstavljanje uličnog festivala na kojem će sudjelovati performeri, ulični pjevači i zabavljači.
30.12. – NOVA PRIJE NOVE – Ispraćaj STARE 2016. uz grupu NANADINO 31.12. – DOČEK NOVE 2017.g uz grupu NANDINO i goste iznenađenja