Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Rekodan radman iz Kule Atlagića

23.11.2016. 23:00
Rekodan radman iz Kule Atlagića


U uljari “Martin”, vlasnika Marina Senkića,  u Pridragi privodi se kraju prerada ovogodišnjeg uroda maslina. Maslinari iz Pridrage, Novigrada, Paljuva, Karina, Popovića, Kruševa i drugih gravitirajućih mjesta zadovoljni su i urodom i radmanima koji su u prosjeku iznosili od 12 do 18, a u pojedinim primjerima i do 20 posto.
Marko Čulina, prvi ratni zapovjednik 112. brigade, koji ima maslinike u Pridragi ubrao je, primjerice, na 40- ak rodnih stabala 1.100 kg i dobio 194 litre ulja.
– Možda je bila i koja litra više, kaže Čulina. Zadovoljan je, ističe, količinom, a još više kakvoćom ulja jer su plodovi ove godine bili posve zdravi, bez ijednog uboda.
 Isto ili slično govore i od ostali maslinari s ovog područja kojega, očito, zaobilaze bolesti i štetnici maslina.
-Naše je podneblje idealno za masline, potvrđuje i Marin Senkić, koji uz obiteljsku uljaru skrbi i o 4.100 stabala maslina od čega je polovica u ekološkom uzgoju. Većina maslina posađena je nakon Oluje, kaže Senkić.
Ovogodišnja prerada pamtit će se i po (do sada) rekordnom radmanu, kojega je ostvario Zoran Končarević  (52) iz Kule Atlagića. Od “otorkulanih” 1.329 kilograma maslina Končarević je dobio rekordnih 24,8 posto,  što iznosi 330 litara ulja.
– To je bilo u subotu 19. studenoga. Sorta istarska bjelica, berba prije kiša po vedrom vremenu i odmah s njima u uljaru, kaže Končarević koji u Atlagić Kuli ima ukupno 400 stabala maslina različitog uzrasta i starosti. Od sorti, uz istarsku bjelicu, ima domaću oblicu, krvavicu i introducirane talijanaske sorte među kojima je najzastupljenija lecinno.
– Sve su dobro rodile iako ih nisam nešto posebno njegovao. Nisam ih ni škropio, kaže Končarević koji će ove godine od svojih maslina dobiti oko tisuću litara ulja. Prije spomenute rekordne dosad je imao tri berbe, a radman od svake nije bio ispod 20 posto. Ovih dana ide i u posljednju ovogodišnju berbu, a ubrane masline će, veli,  preraditi također u uljari Martin u Pridragi gdje je postigao dosad najbolji rezultat.