Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zdravlje je najljepši dar

Autor: Katina Vrsaljko

23.12.2009. 23:00
Zdravlje je najljepši dar

Foto: Adam VIDAS



Djeca su na odjelu okitila četiri jelke, u posjetu si im bili i sv. Nikola i Djed Božićnjak, a ni darova donatora nije nedostajalo. Samo će njih nekoliko provesti Božić na Dječjem odjelu Opće bolnice Zadar, a kako je to odjel “Prijatelj djece” roditelji s njima mogu ostati cijeli dan.


Kako se Božiću najviše vesele najmlađi zanimalo nas je kako ove blagdanske dane provode djeca na Dječjem odjelu Opće bolnice Zadar. Na svu sreću, kako kaže dr. Darko Radman, voditelj Dječjeg odjela, samo će njih nekoliko, koji moraju, ostati na odjelu za Božić, ostali su pušteni ili će biti pušteni kući.
Ona djeca koja ove dane provode u bolnici itekako su osjetila blagdanski duh. Zajedno s medicinskim sestrama, na čelu s glavnom sestrom Marijom Ljubičić, djeca su okitila četiri jelke, u posjeti im je bio i sv. Nikola i Djed Božićnjak, a ni darova donatora nije nedostajalo.
– Više su darova dobili ovdje nego što bi dobili kući, kroz šalu je rekao dr. Radman, zahvalan na brojnim donacijama koje uveseljavaju djecu na odjelu.
Na Pedijatriji je za djecu najpopularnija igraonica “Vesela družionica”, prostorija puna igračaka, opremljena i televizorom, DVD-playerom i računalom. Tamo smo zatekli petogodišnjeg Juru koji pokušava složiti puzzle od 500 komada.
– Ajme, nikad ovo neću složiti, žali se mali Jure, ali ne odustaje dok ne završi.
Kako kaže, okitio je božićno drvce prije svih, ali ne zna što bi najviše volio naći pod njim na božićno jutro. Najvažnije da će to jutro provesti doma s obitelji. Žali se Jure da mu svaki dan govore da će ići kući sutra.
– I jučer je tata rekao da idem kući sutra, pobunio se.
Kaže da se u bolnici igra i s drugom djecom koja plaču kad ih se “upikne u prst”.
– I ja malo plačem, ali oni više, rekao je Jure, a i sestre su se s tim složile dodavši kako mali Jure ostale tješi.
Velika prednost zadarskog Dječjeg odjela je ta što je dobio status Dječjeg odjela – Prijatelja djece za koji je morao zadovoljiti stroge kriterije. Na zadarskom odjelu roditelji mogu biti s djecom od 0-24 što se pokazalo kao velika pomoć pri njihovom ozdravljenju.
– Bilo bi dobro kad bismo imali i radnog terapeuta koji bi stalno radio s djecom. S tim se složio i ravnatelj bolnice, ali sve ovisi o financijskoj situaciji, istaknuo je dr. Radman.
U svakom slučaju, djeca će provesti Božić s obitelji, a blagdanska čarolija i dobre želje svih koji ih okružuju zasigurno će im pod bor donijeti najljepši dar – zdravlje.