Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Liga za ostanak i dalje je naša realnost

23.12.2010. 23:00
Liga za ostanak i dalje je naša realnost


Vidaković: Do sada smo pokazali da se možemo ravnopravno nositi sa svima, tako da ćemo na pobjede ići u svim utakmicama. Naravno, svjesni smo mladosti i neiskustva ekipe, no nitko nas nije nadigrao
Mazija: Pobjedama nad Omišem i Pulom smo dobili jako puno. Dobili smo samopouzdanje, kompaktnost, a sve su se cure odlično iskristalizirale po svojim pozicijama, pokazujući da svoje uloge mogu kvalitetno odraditi


U petu uzastopnu A-1 sezonu košarkašice Zadra zaputile su se s hipotekom već tradicionalnih problema: lošim, gotovo nikakvim financijskim stanjem u klubu, koje je za posljedicu imalo odlazak iskusnog dvojca – Karmen Jeričević i Sanje Rogošić, odnosno s neizbježnim ozljedama – njihovim stalnim pratiteljima. Ipak, iz kola u kolo, mlada je ekipa napredovala, dok je rezultatski i vrhunac forme dosegla potkraj jesenskog dijela A-1 lige. Zadar je tako prvu fazu okončao s 4-4 omjerom pobjeda i poraza. Omjerom koji bi pred početak Prvenstva na Višnjiku vjerojatno objeručke prihvatili, a on je sada odličan temelj za ostvarenje primarnog cilja “bijelo-plavih”, ostanka u prvoligaškom društvu. Njihovu smo polusezonu rezimirali s Marijom Mazijom i Šimom Vidakovićem, trenericom i pomoćnim trenerom Zadra
Kako ocjenjujete učinak Zadra u proteklih deset kola, odnosno u osam odigranih utakmica?
Mazija: Znali smo da će ove godine biti teško; na početku smo imali zdravstvenih problema, u – Prvenstvo smo ušli bez igračice na poziciji centra, koja bi ovoj ekipi dala dimenziju više… Fizički i psihički jesmo bili spremni, ali ozljede su učinile svoje te smo bili osuđeni na nastupe bez Glorije Sikirić i Ivane Blažević. Nadalje, u našoj su se ekipi našle dvije cure koje su s košarkom nastavile nakon tri godine stanke: Božena Tokić i Lucija Perica. Njima je trebalo dati određeno vrijeme za prilagodbu. Zbog navedenih razloga smatram da je učinak bio očekivan.
Croatia jedini kiks
Izuzmemo li poraz od Omiša na otvaranju prvenstva, smatrate li da se u sljedeće tri utakmice moglo napraviti više?
Mazija: Jedini mali kiks, ali čak ga i ne bih nazvala kiksom, smatram da se dogodio u utakmici s Croatiom u petom kolu. Iskustvo Croatijinih igračica tada je presudilo, no ne mislim da je u pitanju veliki propust. Istina je da bi nas ta domaća pobjeda još više pogurala, a u kombinaciji s četiri kasnija slavlja dovela do jedne druge priče, no što je, tu je. Tada smo, ne zaboravimo, igrale bez Glorije Sikirić, a Ivana Blažević još nije bila potpuno spremna. Najvažnije nam je bilo da se one vrate, da ostatak ekipe dobije sigurnost, te da možemo početi s boljim igrama iz kojih će se rađati pobjede.
Je li povratak ozlijeđenih igračica, Glorije Sikirić i Ivane Blažević, bio ključni preduvjet za maksimalan učinak Zadra u četiri posljednje utakmice?
Vidaković: Smatram da jest, a posebno se osjetio izostanak Sikirić. Ne zato što Blažević ne posjeduje jednaku kvalitetu, već zato što se košarka ne može igrati bez “playmakera”. U svim prijašnjim utakmicama imali smo jednako zalaganje ostatka ekipe, no na terenu se jednostavno nismo mogli posložiti na najbolji način. Tako ni ostale igračice nisu mogle dati veći obol. Nedostajalo nam je efikasnosti, a sve smo poraze upisali prvenstveno zbog loše realizacije iz igre i s linije slobodnih bacanja – segmenata koji ovise o razigravaču. Kasnije su sve cure proigrale, a Ema Meštrović i Josipa Sesar mogle su se vratiti na svoje prirodne pozicije. Tek sada smo svjesni velikog potencijala jedne od najmlađih ekipa u ligi. Sada igramo sasvim drugačiju košarku od one u prva četiri kola.
Zbog brisanja bodova iz utakmica sa sudionicima Lige za prvaka, izgledno je da vam pobjede u srazu s liderima Pulom i Omišem neće previše značiti u ukupnom zbiru, no one svakako spadaju u kategoriju mjerljivih?
Mazija: Trebamo prvo vidjeti hoće li nam ili neće značiti. Croatia ne zaostaje puno i u nastavku može zakomplicirati situaciju, dok Pula ima teži raspored u drugom dijelu. Što se nas tiče, mi ćemo nastojati pobijediti u svakoj od preostalih utakmica, bez obzira što oscilacije mlade ekipe ne bi bile začuđujuće. Stoga, jako je teško prognozirati što će na kraju biti s bodovima, no sigurno je da smo pobjedama nad Omišem i Pulom dobili jako puno. Dobili smo samopouzdanje, kompaktnost, a sve su se cure odlično iskristalizirale po svojim pozicijama, pokazujući da svoje uloge mogu kvalitetno odraditi.
Bojite li se stagnacije nakon božićno-novogodišnje stanke?
Mazija: Ne pribojavamo se stagnacije forme, već pauze u odigravanju utakmica. Prva utakmica u nastavku, ona s Požegom, nam je jako bitna. Iz tog ćemo razloga pred početak Prvenstva nastojati odigrati barem jedan prijateljski susret. Makar to bio i Jolly. Dobro će nam doći da ne poletimo previše, odnosno zbog kontinuiteta. Maksimalnim zalaganjem cure su zaredale četiri pobjede. Same su svjesne te činjenice, te zato mislim da će i u drugom dijelu nastaviti istim tempom, a da stagnacije neće biti.
Smanjenje proračuna
Kad smo kod strahova, imate li i onaj da zbog nedostatka financija nećete moći izgurati sezonu. Grad je donacije ŽKK Zadru smanjio za nemalih 110.000 kuna?
Mazija: Taj strah, nažalost, uvijek postoji. Sve je moguće, no vjerujemo u našeg predsjednika Olivia Meštrovića koji se svim silama trudi osigurati nam potrebna sredstva. Na kraju krajeva, smatram da smo svojim dugogodišnjim radom zaslužili da nas se podrži ako zapnemo u financijske poteškoće. Nadam se bi ljudi iz Grada u tom slučaju imali razumijevanja.
Je li utopija ove sezone od Zadra očekivati više od samo dobrog plasmana u Ligi za ostanak? Ako ništa, protiv Omiša i Pule ste pokazali da protiv vas nitko nije favorit.
Mazija: Mislim da jest. Iako smo poletjeli nakon dvije posljednje pobjede, trebamo ostati realni do kraja. Istina je da smo pomrsili račune najizglednijim kandidatima za Ligu za prvaka, no do kraja je moguće da isplivaju i neki drugi sastavi. Croatija na primjer, Agram je “iskočio” dolaskom Ine Marin… To je sada sasvim drugačija ekipa. Žao mi je što je sustav natjecanja takav kakav jest, te ako Pula i Omiš prođu dalje, što se naše pobjede nad njima neće računati.
Gdje će Zadar u nastavku prvenstva tražiti svoje prilike?
Vidaković: Do sada smo pokazali da se možemo ravnopravno nositi sa svima, tako da ćemo na pobjede ići u svim utakmicama. Naravno, svjesni smo mladosti i neiskustva ekipe, no, kao što sam rekao, nitko nas nije lakoćom nadigrao. To nam daje samopouzdanje i vjeru u uspješan nastavak prvenstva.
Mazija: Po meni, najteže će nam biti na gostovanju kod Croatije. To je bila jedna od rijetkih ekipa koja je pokazala više.


Želje za 2011.




Mazija: Da sve cure ostanu zdrave. U tom slučaju vjerujem da ćemo radom i zalaganjem izboriti ostanak u Ligi, što nam je prioritet.
Vidaković: Volio bih da zadržimo ovako pozitivnu atmosferu u Klubu, jer iz nje proizlazi dobar rezultat i sve ostalo potrebno za uspjeh.


 


Peta A-1 sezona najveći doseg u 2010.


– Unatoč tomu što smo ostali bez Ine Marin, nositeljice igre o kojoj je mnogo toga ovisilo, nismo se raspali, već smo uspjeli zadržati hladne glave i pronaći način da sezonu 2009./2010. zaključimo uspjehom – ostankom u ligi. Smatram da je to bio naš najveći doseg u 2010. godini – kaže Mazija.


 


Ništa bez Brane


Što je s Branimirom Peričićem, dosadašnjim pomoćnim trenerom i  mnogo godina dobrim duhom ŽKK Zadar? Je li se Brane potpuno povukao  iz košarke?
Mazija: Nipošto. On je i dalje itekako prisutan, iako se sada više bavi  administrativnim poslovima. Ne sudjeluje toliko na treninzima, no on je  definitivno jedan od zaslužnijih za dobar ustroj Kluba. Najbolje ga ocrtava  primjer utakmice sa Studencom, na koju nije mogao doći. Cijelo je vrijeme  bio na telefonskoj vezi s Rajkom Vidakovićem, trenerom druge ekipe, koji  mu je imao zadatak prepričavati razvoj događaja na parketu.


 


A-1 liga košarkašica


Rezultati 10. kola: Pula – Zadar 77:85, Croatia 2006 – Split 88:64,  Plamen Požega – Studenac Omiš 73:83, Agram ZG slobodan.
Redoslijed: Studenac Omiš, Pula 16, Croatia 2006, Zadar, P.Požega, Agram-ZG 12, Split 10
U 11. kolu (15./16. siječnja 2011.) igraju: Zadar – Plamen Požega,  Studenac Omiš – Croatia 2006, Split – Agram ZG, Pula slobodna.


 


Može i bez visine


Kako to da je Zadar u gotovo svim nastupima bio ravnopravan suparnik u skok igri? Segmentu u kojem bi niske igračice trebale najviše oskudijevati?
Vidaković: Ključ je u tome što cure crpe snagu iz treninga. Slušaju naše savjete, a na utakmicama ih pokušavaju maksimalno dosljedno primijeniti. Primjerice, mi se u direktnom skoku ne možemo nositi s ekipama koju su 20-ak centimetara više od nas, no možemo kvalitetno graditi prostor iz kojeg ćemo kasnije pokupiti tzv. ničije lopte. Takve smo situacije dosta uvježbavali na treninzima, a naše igračice su pokazale taktičku zrelost te su ih znale iskoristiti kada je bilo potrebno.