Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Svibanj donio vrhunac nogometnih uzbuđenja

23.12.2010. 23:00
Svibanj donio vrhunac nogometnih uzbuđenja


Porazom od Velebita u finalu Županijskog kupa nogometaši Zadra završili su još jednu ne specijalno dobru sezonu


Svibanj
Nogometašima Zadra  početak mjeseca nije donio  ništa dobrog. Doduše, niti ova  sezona i nije bila za pamćenje.  Prvo su remizirali kod kuće s  Lokomotivom. Bilo je 1:1.  Već kolo kasnije doživjeli su  novi neuspjeh. Kraj sezone je  ipak bio OK… Slavili su protiv  Zagreba u posljednjem kolu i  osvojili u konačnici 12. mjesto. Znalo je biti i gore. Ali  ostanak u ligi je ostvaren, ali  već drugu godinu zaredom  nije ostvareno osvajanje  Županijskog Kupa. Ponovno  su nogometaši benkovačkog  Velebita odlučili zapapriti prvoligašu i ponovno su odlučili  uzeti Kup (Županijski dakako). I ponovno im je to pošlo  za rukom. Nakon isteka 90.  minute bilo je 1:1. Onda se  krenulo u izvođenje jedanaesteraca i u konačnici su Benkovčani slavili sa 5:4, osvoje  Županijski kup i došli u priliku da u idućoj sezoni igraju  Hrvatski kup. A Zadar je ponovno ostao kratkih rukava.
Velebit ponovno koban  za Zadrane
Onaj Hrvatski kup je pripao  Hajduku, koji je u uzvratnoj  utakmici u Šibeniku bio bolji  od domaćina sa 2:0.
Inače prvak Hrvatske je postao Dinamo. Potpuno očekivano i zasluženo, a koliko je  Zagrepčane bilo uopće briga  za taj trofej dovoljno dokazuje podatak o broju gledatelja na posljednjoj utakmici,  nakon koje se proslavila titula. Recimo da ih je bilo  nekoliko. Nismo daleko od  istine.
Mnogo dojmljivije je bilo  osvajanje titule engleskog prvaka. Chelsea  je pobjedom od  8:0 protiv Wigana momčad  Chelseae osvojila novu titulu  prvaka Engleske. Dominantna je bila i Barcelona koja je  s rekordnih 99 bodova prohujala španjolskim prvenstvom,  a Inter je postao prvak Italije.  Svibanj je bio mjesec i u kojemu se odlučivalo u međunarodnim nogometnim trofejima. Finale Lige prvaka igrali  su Inter i Bayern, a sezonu iz  snova Inter je zaključio velikom pobjedom i podizanjem  pehara namijenjenog najboljoj europskoj momčadi. 
Atletico Madrid je osvojio  Europsku ligu, a Francuska je  dobila organizaciju Europskog prvenstva u nogometu  2016.
S druge strane, hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je dvije prijateljske utakmice. U gostima je pogotkom  Mate Bilića uspjela svladati  Austriju, a s B (a možda i C)  postavom su izabranici Slavena Bilića u Talinu igrali 0:0 s  Estonijom.
Nakon turbulentne sezone  košarkaši Zadra dobro su  igrali u domaćem prvenstvu,  Ligi za prvaka. Padali su Cedevita u gostima (89:96) pa  Darda (80:52). No niz pobjeda zaustavljen je u Zagrebu.  U Trnskom je Zadrane razbio  Zagreb sa 101:75. Nakon toga  su Zadrani poraženi i u Zagrebu od Cibone (91:68) i na  taj način izgubili prvo mjesto  koje su držali od početka Lige  za prvaka.
Preko Cedevite do  finala
Susreli su se Zadrani u polufinalu doigravanja s Cedevitom. I došli do majstorice.  Zadar je slavio u prvoj u  Zadru, a Cedevita je također  iskoristila domaći teren u drugoj utakmici. Ipak, Zadrani su  se plasirali u finale, iako je u  odlučujućoj utakmici Cedevita odlično krenula, no igrači  Danijela Jusupa uspjeli su se  vratiti i izboriti finale. Rezultat treće utakmice bio je  81:79 za Zadar.
A Zadrani su na najbolji  mogući način otvorili i finalnu  seriju. I to pobjedom u Zagrebu protiv Cibine (76:80).  Dobar je to bio uvod u nastavak serije.
Domdjoniju bronca na  EP-u
Danil Domdjoni, tada još  “Biograđanin”, osvojio je  broncu na Europskom prvenstvu u karateu u Ateni i na taj  način nastavio s izvanrednim  nastupima na svjetskim i europskim prvenstvima. Nedugo nakon toga Domdjoni je  promijenio adresu stanovanja, preselio se u Zagreb. Čini  se da bi razlog mogao biti taj  što je, navodno, Grad Biograd  jako malo uložio da Domdjoni ostane njihov sugrađanin.
Fresti je očekivano osvojio  Prvu ŽMNL. Raštane su završile kao drugoplasirana  momčad Treće HNL – jug,  Polača je osvojila Četvrtu  HNL-jug, podskupina A, a  Škabrnja je postala prvak  ŽNL.
Što se kuglača tiče, nakon  relativno uspješne sezone, titulu pojedinačnog prvaka Hrvatske osvojio je Osječanin u  redovima Zadra Branislav  Bogdanović. Lijep ugovor je  potpisao rukometaš Josip  Valčić, s njemačkom bundesligašem Gummerbachom.
Očekivano su i mladi zadarski atletičari ostvarivali  odlične rezultate na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske  za mlađe juniore i juniorke.  Ines Ikić je u konkurenciji  mlađih juniorki obranila titulu u troskoku, a tada još  kadetkinja Paola Borović je  osvojila zlato u skoku u dalj, a  u toj kategoriji joj je baš Ines  Ikić bila velika konkurencija.  Član Olympionika Marko  Pestić došao je do zlata u utrci  na 110 m s preponama. Lijep  uspjeh ostvarili su i juniori  bibinjskog Gorana, koji su na  završnici odbojkaškog juniorskog prvenstva Hrvatske osvojili drugo mjesto.
Rukometaši Zadra imali su  lijepu priliku ući u elitno natjecanje. Nakon dobre sezone  u Prvoj Dukat ligi, bila im je  potrebna domaća pobjeda  protiv Arene. Ali nisu uspjeli  doći do nje. U konačnici je  bilo 23:23, što im je bilo dovoljno za treće mjesto, ono  koje ne vodi u viši rang. A na  Višnjiku je održan prvi  međunarodni turnir u skokovima u vodu. Dominirala je  Marcela Marić s tri zlata.