Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Održivo vinogradarenje

Autor:

24.01.2009. 23:00


Kako bi Bage postavio održivo vinogradarstvo, živo se zanima umirovljeni međunarodni krupje, a sada ugostitelj Spase.
Vinogradarenje je u uskoj svezi s vinarstvom, jer vino je pravi tržni proizvod.
Bez dobrog grožđa nema pravog vina. Kakvoća grožđa određena je kultivarom, ali i načinom vinogradarenja.
Grožđe se u nas proizvodi na velikom broju gospodarstava, koja osim grožđa najčešće proizvode i stoku. Stoka je važna za proizvodnju stajskog ili organskog gnoja. Bez organskog gnojenja nema održivog vinogradarenja, odnosno ne može se proizvesti kvalitetno grožđe.
Vinarija s podrumima pretvara težačke trude u vino i smješta ih u ponudu vinskog asortimana.
Razina rezidbe, zaštite, gnojidbe, navodnjavanja i visina priroda grožđa po jedinici površine utječu na kakvoću vinskih proizvoda, a time i na održivost proizvodnje.
U proizvodnji grožđa vrlo važna je kakvoća skupnog, najčešće zadružnog proizvoda.
Skupni proizvod se temelji na primjeni održivih čimbenika proizvodnje grožđa na velikom broju gospodarstava, koje propisuje vinar na temelju spoznaje tržništvenika.
Ono što istinski povezuje dobre vinske pilce i vinske proizvode su kakvonosno grožđe, pravilna vinifikacija, njega i čuvanje vina.
Dobro vinogradarsko podneblje je nezaobilazni čimbenik kakvoće grožđa, a ogleda se u sadnji loze na vinogradarskim položajima što uključuje vrijednosti tla, nagnutost i osunčanost terena, temperature, vlažnost, vjetrovitost…
Daleko smo zašli Bage. Naši vinogradari moraju to imati na umu ako hoće održivo vinogradarenje, zaključi sve bolji zadarski ugostitelj Spase.
Vaš Bage