Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Djeca lakše rastu uz jahanje

Autor: Katina Vrsaljko

24.01.2010. 23:00
Djeca lakše rastu uz jahanje

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Jahanje je odlična fizička i psihička terapija i rehabilitacija, ono poboljšava koncentraciju, osjećaj za ravnotežu, a i drži vas u formi. Samo druženje s konjima pomaže, čak i samo jedan dodir
Kako bolje iskoristiti lijepo vrijeme, nego boravkom u prirodi u dobrom društvu? S tim ciljem se u petak u Jankolovici okupilo 80-ak djece na druženju s konjima u organizaciji Konjičkog kluba Vencel iz Draga. Pritom su skoro sva djeca probala jahati uz pratnju volontera iz kluba i profesionalne trenerice Renate Barešić-Tabori koja bi jahanje preporučila svima.
Jahanje je odlična fizička i psihička terapija i rehabilitacija, ono poboljšava koncentraciju, osjećaj za ravnotežu, a i drži vas u formi. Samo druženje s konjima pomaže, čak i samo jedan dodir, rekla je Renata, koja svoj klub predstavlja kao natjecateljica u konjičkim sportovima.
Dan otvorenih vrata klub Vencel organizirao je kako bi se djeca bolje upoznala s ovim divnim životinjama. Djeca su zaista bila oduševljena. Bez imalo straha su htjela isprobati jahanje.
– Uopće se ne bojimo, konji su lijepi i umiljati. Dosta su visoki i malo se teže popeti, ali jahanje je jako lijep osjećaj, složile su se sestre Maja i Sara Baradić iz Biograda.
Oduševljeni su bili i učenici prvog i drugog razreda OŠ Vrana koji su došli u pratnji učiteljica i roditelja. Sva djeca su se složila da će opet doći jahati.
Uskoro će imati dobru priliku jer klub Vencel organizira program jahanja za djecu u trajanju od tri mjeseca. Program započinje 29. siječnja, a organiziran je i prijevoz iz Draga, Pakoštana, Biograda, Sv. Filipa i Jakova i Turnja.
Konjički klub Vencel postoji dvije godine, a ime je dobio po dvogodišnjem Vencelu, sinu predsjednika kluba, Vice Barešića i njegove supruge, trenerice Renate.
– To je neka vrsta našeg obiteljskog hobija. Čak i mali Vencel ne propušta priliku jahati zajedno s mamom, rekao je predsjednik kluba.
Desetak članova kluba radi s dvanaest prekrasnih konja, a ove godine će nekoliko članova sudjelovati na natjecanju u konjičkim sportovima.
– Supruga je sudjelovala na Military natjecanju u Mađarskoj. To je trodnevno natjecanje u svestranoj uporabi konja. Uključuje dresurno jahanje, cross country i preponsko jahanje. Ove godine ćemo pokušati organizirati military natjecanje ovdje u Jankolovici za jahače iz cijele Hrvatske, rekao je predsjednik kluba.
U klubu su se intenzivnije počeli baviti i s terapijskim jahanjem, no nemaju još sve potrebne uvjete, tj. prilaz i sanitarni čvor za osobe s invaliditetom.
Kako ističe Renata, klub Vencel je neprofitabilan i dosta se teško snalaze, ali drži ih velika ljubav prema konjima i jahanju. Sretni su što klub može uljepšati dane djeci i odraslima, a ako nastave s jahanjem, zasigurno im može poboljšati i kvalitetu života.