Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Za prvih sedam tek se trebamo izboriti

Autor: Andrija Prović

24.01.2010. 23:00
Za prvih sedam tek se trebamo izboriti

Foto: Sebastian GOVORČIN



Dogovor je bio da ostajemo do kraja sezone. Naš duži ostanak ovisit će o našim igrama, ali i o raspletu situacije na kraju prvenstva
Uoči konca jesenskog dijela Prve Dukat rukometne lige, iz Mocira su pristizale najave kako bi Zadar Slad u nastavak prvenstva mogao ući u pojačanom sastavu. Rečeno je u vrlo kratkom vremenu i učinjeno, a momčad Roka Paleke u svojim je redovima tako dobila čak četiri nova igrača. Ivan Mijolović i Damir Samardžija zadarskim ljubiteljima rukometa od prije su već dobro poznata imena, a kako će se u sastav koji je u pohodu na Premijer ligu uklopiti Marko Vidović i Luka Miletić, odlučili smo provjeriti u razgovoru sa spomenutim dvojcem. Iako tek 22-godišnjak, Marko Vidović je lijevi vanjski s tri godine iskustva u elitnom razredu hrvatskog rukometa. Prve rukometne korake radi u RK Kvarner, da bi nakon toga, već sa 17 godina postao član tadašnjeg prvoligaša Crikvenice. Do dolaska u riječki Zamet gdje se zadržao dvije sezone, iskustvo je u međuvremenu prikupljao i u niželigašima Senju i Kvarneru. Za razliku od 201 cm visokog Riječanina, Luki Miletiću je Zadar, nakon matičnog mu Splita, (tek) drugi klub u karijeri. Kružni napadač iz grada pod Marjanom se nakon staža u nižim uzrasnim kategorijama te potom i premijerligaške polusezone u Splitu, u zimskom prijelaznom roku odlučuje prihvatiti ponudu Zadra.
– U Zametu sam prvu sezonu dosta igrao, no u drugoj se ta minutaža prorijedila. Kako sam sve manje dobivao priliku, a financijski problemi ove godine nisu zaobišli ni Zamet, nakon polusezone odlučio sam se za Zadar kao svoj novi klub. Iako smo trenutačno stepenicu ispod, ambicije Zadra vezane za Premijer ligu također su utjecale na moj izbor – upoznaje nas Vidović s motivima dolaska u Zadar.
Može i 6-0
Luki je, kako kaže, prevagnula želja da se okuša sam u novoj sredini, dok su i u njegovom slučaju na promjenu sredine utjecali Zadrov pokušaj povratka u viši rang, loša financijska slika bivšeg kluba, ali i promjena trenera.
S obzirom da imate iskustvo igranja u prvoj, odnosno današnjoj Premijer ligi, koliko i u čemu se ona razlikuje od Prve Dukat lige?
Marko: Ako govorimo u postotcima, onda je Premijer liga 20 do 30% jača u odnosu na Dukat prvu ligu. U nižem rangu se može odigrati pokoja laka, tj. lakša utakmica, no u Premijer ligi takve nema. Uz favorita Zagreb, tu su Našice, Poreč, Sisak… Dakle, iz kola u kolo vas očekuje težak dvoboj. Morate pobjeđivati na domaćim utakmicama, dok je bod u gostima prava premija.
Koliko poznajete događanja u ligi u kojoj sada igrate?
Luka: Pratio sam rezultate, uglavnom iz tiska, a i dobar sam prijatelj s Marijanom Bašićem od kojeg sam saznao dosta informacija iz prve ruke. Najvažnije je da sam znao kako je Zadar jedan od glavnih kandidata u lovu na vrh lige.
Zadar je doveo četiri nova igrača, no i drugi klubovi nisu spavali tijekom prijelaznog roka. Primjerice, Crikvenica je dobila novog trenera Mišu Veraju, zatim i vratara Damira Bobanovića. Hoće li novi, pojačani sastav Slada biti dovoljan za jedno od prva dva mjesta?
Marko: Smatram da hoće. Iako smo se nas četvorica tek nedavno pridružili, do prve utakmice imamo još tri tjedna za uigravanje. To znači da bi kada se stvari dodatno poslože, ovako kvalitetan sastav trebao ostvariti željeni cilj.
Obrana 3-2-1 karakteristična je za rukometaše iz Mocira, no nakon zimske stanke kada je Zadar vašim dolaskom dobio na visini, spominjalo se uigravanje 6-0 zone. Je li ona, s obzirom da u ovoj ligi i nema previše izvanserijskih šutera, u određenim slučajevima bolja alternativa.
Luka: Do sada smo se tijekom priprema koncentrirali uglavnom na 6-0 obranu. Mislim da je, s obzirom na velik broj visokih igrača, to bila dobra i logična trenerova odluka.
Marko: Uz visinu imamo i agresivnost. Ako nastavimo raditi na 6-0, smatram da ona u nastavku prvenstva može biti naše jako oružje.
Deficit igračkog kadra zasigurno neće biti jedno od obilježja Zadra u proljetnom dijelu prvenstva. Po tri igrača konkurirat će tako i na vašim pozicijama.
Marko: Minutaža svakog od nas vjerujem da će ovisiti o radu i angažmanu na treninzima, a kasnije, kad krene prvenstvo, i o prikazanim igrama. Na nama je dakle da se što bolje izborimo za mjesto u prvih sedam. Ono nikome nije zagarantirano, a trener je taj koji će na kraju odlučiti tko će i koliko igrati.
Luka: Slažem se. Moja je želja da iz utakmice u utakmicu što više vremena provesti na parketu dokazati da nisam uzalud doveden u Zadar.
Visoka razina Zadar Slada
Spomenuli ste trenera. Možete li, premda ste kratko vrijeme u Zadru, ocijeniti rad Roka Paleke te usporediti način rada u Zadru s onim u vašim bivšim premijerligaškom klubovima.
Marko: Roko je mlad i ambiciozan trener koji je izuzetno motiviran. Prekratko sam u Zadru da bih mogao ocjenjivati njegov rad, no za sada sam zadovoljan, a u njemu imamo podršku. Što se tiče načina rada u klubu, on je na zaista visokoj razini. S druge strane, razlika je u tome što je Premijer liga potpuno profesionalna, dok Prva Dukat nije.
Luka: U Premijer ligi imate veći broj igrača koji su uvijek na raspolaganju trenerima, dok određeni broj igrača u nižim rangovima uz rukomet imaju i druge obveze. Bilo bi najbolje da smo kompletni i na jutarnjim i popodnevnim treninzima, no shvaćam one koji uz rukomet žele ili moraju raditi.
Budući da Zadar nema drugo lijevo krilo, Šime Markić će biti alternativa Ivanu Ninčeviću. Može li dojučerašnji lijevi vanjski kvalitetno odraditi svoju rolu.
Luka: Zna se tko je Ivan Ninčević. On je igrač za svih 60 minuta, no ako se ukaže prilika, smatram da će se i Markić dobro snaći na toj poziciji. Brz je, ima dobru tehniku te je na treninzima već pokazao da može igrati na krilu.
Planovi sa Zadrom?
Marko: Dogovor je bio da ostajemo do kraja sezone. Naš duži ostanak ovisit će o našim igrama, ali i o raspletu situacije na kraju prvenstva. Na nama je za sada samo igrati najbolje što možemo i ostavljati, kako se kaže, srce na terenu. O ostalom ćemo razmišljati kada za to dođe vrijeme.


Sastav koji ne bi ostao u Premijer ligi


Ima li Zadar već sada momčad za Premijer ligu? Na ovo već izlizano pitanje glavnina vaših suigrača odgovorila je potvrdno, no vaše iskustvo iz spomenute lige je mnogo svježije.
Luka: Imamo širinu za ovu ligu, no zahtjevi Premijer lige su veći, tako da bi i dodatna pojačanja bila nužna.
Marko: Iskreno, mislim da bismo se s ovim sastavom teško održali. Imamo i kvalitetu, ali upravo širina bi nam nedostajala.




 


Uvjeti dvorane u Mocirama


Luka: Jedini problem je hladnoća, a sve ostalo može proći. Nažalost, većina dvorana u Premijer ligi nije ništa bolja od Mocira.


 


“Potpisali” bez ugovora


Novopridošli igrači sa Zadar Sladom još nisu potpisali nikakav ugovor. Rukovanje i vjerovanje na riječ u Mocirama se tako još uvijek njeguju kao tradicionalni modalitet realiziranja transfera.