Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Punoš: Emitiranje prvog programa HTV-a trebalo je ostati analogno

24.01.2011. 23:00
Punoš: Emitiranje prvog  programa HTV-a trebalo je  ostati analogno


U posljednje vrijeme krivica se prebacuje na Talijane koji također analogni sustav zamjenjuju digitalnim. Posebice je to aktualno u Istri koja je vrlo blizu Italije, ali komunikacijski stručnjak Rade Punoš kaže da baš Italija u svemu i nije kriva


Iako je Zadarska  županija službeno odavno  prešla na digitalni prijam TV  signala poteškoće u praćenju  televizijskog programa još nisu  otklonjene. Zadrani sve češće  prijavljuju prekid programa,  osobito u zajedničkim antenskim sustavima, a kvaliteta slike već je izazvala nekoliko podrugljivih reakcija u javnosti.  Naime, ljudi su se žalili da je  starim signalom dospijevala  kvalitetnija TV slika nego novim, digitalnim. Čak se i sve  glasnije razmišlja da se time  izravno pogoduje internetskim  i drugim kabelskim providerima te prodavačima digitalnih  prijamnika za TV aparate koji  u sebi nemaju ugrađenu mogućnost primanja TV signala.
U posljednje vrijeme krivica  se prebacuje na Talijane koji  također analogni sustav zamjenjuju digitalnim. Posebice je  to aktualno u Istri koja je vrlo  blizu Italije, ali komunikacijski  stručnjak Rade Punoš kaže da  baš Italija u svemu i nije kriva.
– Po mom mišljenju, krivi  smo mi jer nam je i otprije  poznat problem. Prije rata, u  dogovoru s Republikom Italijom, odašiljač Ćelavac emitirao je na 8. kanalu i to u  V-polarizaciji prema Italiji.  Štoviše, Talijani su na Ćelavcu  imali kontrolu frekvencije koju smo im mi ugradili. Dakle,  tri antenska sustava emitirala  su u horizontali gdje je veća  snaga, a prema Italiji u vertikali, prema dogovoru na temelju Ženevske konvencije.  Posebna Ženevska konvencija  uređuje korištenje RTV difuzije među susjednim zemljama. Problem je nastao kada se  u digitalnom prijenosu krenulo s visokih kanala, koji su  daleko podložniji smetnjama,  kazao je Rade Punoš.
Punošu je ova problematika  vrlo poznata budući da je nekad bio rukovoditelj odašiljača  Ćelavac. Stoga dodaje da bi  bilo bolje da se za emitiranje  HTV-a koristi npr. kanal 31,  manje podložan smetnjama, a  da se ostali, viši kanali daju  drugim korisnicima. Na području Zadra problem je što  odašiljači Ugljan i Ćelavac rade na visokim frekvencijama,  osobito kada je sumaglica, puno je jača propagacija talijanskog signala koja ometa kvalitetu prijema hrvatskog sustava. Kada se tomu dodaju visoke frekvencije, a mala snaga  matičnih odašiljača koji emitiraju digitalni TV signal, problemi s prijamom, kaže Punoš,  će biti učestaliji. Toga su svjesni bili posebice stručnjaci koji  su u zgradama prilagođavali  zajedničke antenske sklopove  za digitalni prijam. Paradoksalno, ali istinito je da su  ugrađivani su sustavi koji moduliraju digitalni u analogni  signal (povratak na staro) kako stanari ne bi imali problem  s TV prijamom.
– Mislim da je emitiranje  prvog programa HTV-a trebala ostati analogno. „Analogija” za razliku od „digitalije”,  nikad neće pasti. Prije rata  prekidi u emitiranju računali  su se minutama, a ne kao sada,  satima, pa i danima. Žalosno je  da se sada suočavamo s ovim  problemima, iako se od rata  govori o nužnosti uvođenja digitalne TV koja ne znači samo  ljepšu sliku i bolji ton, nego joj  je krajnji cilj interaktivan televizija, rekao je na kraju Rade  Punoš.
 


Za većinu današnjih TV antena nije potrebno dodatno pojačalo




Punoš kaže da je kvaliteta antena preduvjet za kvalitetan prijam  digitalnog TV signala. Radi se o anteni s velikim pojačanjem, ali bez  dodatnog pojačala kakva su se nekad vrlo često koristila. Upravo  nepoznavanje ovog pravila, prouzročilo je u posljednjih mjesec dana  kvarove na više od 150 DVB-T prijemnika u Zadru. „Kvaka” je u tome što  su korisnici na prijamniku redovito uključivali pojačalo, pa je dolazilo do  izgaranja prijamnika. Iako su mediji o ovome pisali i upozoravali,  prodavači opreme nisu o ovoj mogućnosti upozoravati kupce jer za  većinu današnjih TV antena nije potrebno dodatno pojačalo.