Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Bivšem “martićevcu” iz Benkovca treće suđenje u Splitu

24.01.2012. 23:00
Bivšem “martićevcu” iz Benkovca treće suđenje u Splitu


Slučaj “Munjes” dospio je na splitski sud jer je u svibnju prošle godine donesen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o primjeni Statuta Međunarodnog kaznenog suda i progonu za kaznena djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, pa su za takva djela nadležni županijski sudovi u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu


Vrhovni sud Republike Hrvatske prihvatio je žalbu i ukinuo presudu bivšem martićevcu Nikoli Munjesu (42) iz Benkovca, kojom je u veljači prošle godine na Županijskom sudu u Zadru zbog ratnog zločina nad civilima hrvatske nacionalnosti u Perušiću 1991. godine, osuđen na devet godina zatvora.
Munjesu je tada u ponovljenom postupku pred sucem Borisom Radmanom potvrđena prijašnja istovjetna presuda iz 1995. godine kada mu se u odsustvu sudilo u grupi s još 16 osoba.
Vrhovni je sud presudu ukinuo “zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja”, a na novom suđenju, koje bi trebalo početi u veljači na Županijskom sudu u Splitu, prema naputku Vrhovnog suda ispitat će se i svjedoci koje je njegov odvjetnik Slaven Dmitrović predlagao radi potvrde alibija njegova klijenta koji je tijekom cijelog postupka tvrdio kako nije kriv te da je djelo za koje ga se tereti počinio netko drugi, a pred samo izricanje presude, čak je i imenovao jednog “martićevca” koji ima crvenu boju kose kao i on sam.
Iako je Munjes tražio ukidanje pritvora u kojem se nalazi od 20. listopada 2010. godine, odnosno od izručenja Hrvatskoj nakon što je 25. rujna iste godine uhićen u Crnoj Gori na temelju međunarodne tjeralice, to mu nije odobreno zbog bojazni od bijega.
Munjes je bio optužen i nepravomoćno osuđen zbog toga što je kao krajiški milicajac 22. rujna 1991. godine bajunetom po vratu zarezao Hrvata Duju Pešuta te mu tu krv polizao govoreći kako će mu se napiti ustaške krvi, ali i zbog toga što ga je maltretirao i tukao kundakom po cijelom tijelu i glavi govoreći da se “ustaške zmije ubijaju udarcima u glavu”. Sudac Radman pri obrazloženju presude istaknuo je kako je Munjes počinio teško zvjerstvo jer je nenaoružanom čovjeku nanosio ozljede, iživljavao se nad njim, zadavao karate udarce i pio mu krv samo zbog različite vjerske i nacionalne pripadnosti.
Slučaj “Munjes” dospio je na splitski sud jer je u svibnju prošle godine donesen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o primjeni Statuta Međunarodnog kaznenog suda i progonu za kaznena djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, a prema kojem su za vođenje kaznenih postupaka za kaznena djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava nadležni županijski sudovi u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu.