Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Za maškare 55 tisuća kuna

24.01.2012. 23:00
Za maškare 55 tisuća kuna


Paralelno s karnevalskim događanjima u centru Vira tradicionalno će se “ludovati” i zabavljati u virskom zaseoku Lozice. Tamo će se maškare kasno uvečer okupiti ispred stare škole gdje će se uz financijsku potporu Općine jesti, piti i plesati


Spuštanjem karnevalske zastave točno u ponoć od nedjelje 19. veljače na ponedjeljak 20. veljače, Virani će se oprostiti od ovogodišnjeg karnevala. Na njegovoj organizaciji i provedbi unatoč štednji i recesiji ovih dana rade punom parom članovi Karnevalskog odbora i Udruga otočnih maškara Vizera na čelu s direktorom Ureda Turističke zajednice otoka Vira Šimom Vučetićem.
Za ovogodišnja karnevalska ludovanja Općina Vir će iz proračuna izdvojiti 55.000 kuna.
 Kako je dogovoreno maškarana svita rano ujutro u nedjelju 19. veljače otisnut će se iz centra mjesta u ophodnju čitavog otoka. Naoružani izvornim virskim maskama te raznim rekvizitima “pročešljat” će svako virsko domaćinstvo počevši od centra pa sve do virskog mosta. U sumrak će se maškarana povorka vratiti na mjesto polaska u restoran “Kotarina” gdje je najavljeno urnebesno ludovanje. U nastavku bogatih karnevalskih događanja svi sudionici će se zaputiti centrom Vira u već tradicionalnoj procesiji. Maškaranu svitu u kojoj će se voziti Krnjo po svoj prilici predvodit će “svećenik” kojeg će za ovu prigodu po običaju utjeloviti meštar od karnevala Miroslav Glavan uz pomoć dvojice “sakreštana” Karmela Olića i Darka Bašića. Stajat će se na nekoliko postaja, prigodno moliti i klicati u čast pogubljenja jedinog i glavnog krivca za sve virske nedaće i nevolje. Glavni čin pogubljenja Krnje odigrat će se na mjesnoj rivi, a u njegovom smaknuću i nestanku u plamenu sa zadovoljstvom će guštati brojna maškarana i nemaškarana svita ne samo iz Vira, već i gosti koji će i ove godine u velikom broju doći vidjeti virske maškare.
 Nakon čina pogubljenja maškare će se utaboriti na terasi turističkog centra Kotarina gdje će im biti ponuđena bogata i raznovrsna okrjepa te domaće bijelo i crno vino, pivo i sokovi. Karnevalsko ludilo koje će trajati do sitnih noćnih sati nastavit će se balom pod maskama.
 Paralelno s karnevalskim događanjima u centru Vira tradicionalno će se “ludovati” i zabavljati u virskom zaseoku Lozice. Tamo će se maškare kasno uvečer okupiti ispred stare škole gdje će se uz financijsku potporu Općine jesti, piti i plesati. I Lozičani će se na kraju na najokrutniji način riješiti velikog ulizice i prevaranta “Jure” paleći ga na lomači.
 Ovogodišnje virske maškare u subotu 18. veljače sa svojom izvornom kostimografijom i scenografijom pojavit će se na karnevalu u Benkovcu, a 11. veljače sudjelovat će na ninskom karnevalu, odnosno 12. veljače na karnevalskoj završnici u Privlaci.