Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Noćna šetnja kroz biogradsku prošlost

Autor: Velimir Brkić

24.01.2013. 23:00
Noćna šetnja kroz biogradsku prošlost


Noć muzeja u Zavičajnom muzeju je sjajna akcija i prilika građanima da se noćas potpuno posvete kulturi i svojevrsnom povratku u prošlost biogradskog kraja, kazao je ravnatelj Draženko Samardžić


Deseta Noć muzeja u Biogradu na Moru započinje večeras u 18.30 sati i traje do iza ponoći.
– Noć muzeja u Zavičajnom muzeju je sjajna akcija i prilika građanima da se noćas potpuno posvete kulturi i svojevrsnom povratku u prošlost biogradskog kraja, kazao je ravnatelj Draženko Samardžić.
Za sve posjetitelje u ovoj muzejskoj noći osigurana je topla okrjepa.
– Nove izložbe i dio stalnih postava zasigurno popriličan broj Biograđana i žitelja susjednih općina još uopće nije vidio, pa je ovo izvrsna prilika za obilazak, pozvao je Samardžić.
Riječ je o velikoj akciji hrvatskih muzeja koja s ciljem popularizacije muzejskih sadržaja nudi posjetiteljima raznovrsne programe.            
– Otvaranje ove jedinstvene muzejske atrakcije započinje izložbom skulptura iz tradicijskog života, izrađenih od terakote, autorice Stele Unušić iz Biograda. Potom slijedi predstavljanje zbirke pjesama ‘Iz kamena cvita, cvit’, autorice Radice Vrančić, također Biograjke, najavio je ravnatelj.
Očekuje se nekoliko stotina posjetitelja, svi oni imat će prigodu vidjeti i izložbu “Počeci suvremene hrvatske države – kronologija događanja”, postavljenu prije desetak dana radi podsjećanja na tijek stvaranja suvremene hrvatske države, ali i poticanja na prikupljanje arhivskoga gradiva i istraživanje nedavne hrvatske prošlosti.
– Na drugom katu je izložba ‘Biograd u Drugom svjetskom ratu, godine obnove i izgradnje’, a obuhvaća razdoblje od 1941. do 1990. godine. Autorica je Gorka Božulić, koja u Zavičajnom muzeju radi već 40 godina, najavljuje Samardžić.
Osim autentičnih fotografija, proglasa i predmeta iz Drugog svjetskog rata, postav izložbe ima i brojnu poslijeratnu građu na kojoj su već mnogi prepoznali svoju rodbinu i sugrađane. Naročito su dojmljive slike nekadašnjeg Biograda i njegova izgradnja.
– Izlošci etnodepoa mogu se vidjeti u samom potkrovlju, na kojem se planira postaviti i stalna etnozbirka muzeja. Istovremeno će se preko videoprojekcije moći pratiti muzejska djelatnost u povodu 40-godišnjice Zavičajnog muzeja, zaključio je Samardžić, ističući kako muzej ima 23 stalne postave.