Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ne mogu do radnika, a kuhar mi ima veću plaću od predsjednika države!

24.01.2017. 23:00
Ne mogu do radnika, a kuhar mi ima veću plaću od predsjednika države!


Kvalitetan kuhar kod mene ima plaću veću od predsjedničke, a ja na mogu pronaći radnike, počeo je priču o problemu pronalaska djelatnika poznati zadarski ugostitelj Erik Pavin.
U svom obiteljskom hotelu i restoranu ima 20 stalno zaposlenih djelatnika, a sada traži još njih četvero, ali ne za sezonu, već na neodređeno – ali bezuspješno.
– Ne mogu pronaći dobrog kuhara, pomoćnog kuhara, konobara, a plaće su redovite, čak i unaprijed platimo, dobra su primanja, slobodni dani, godišnji odmor, ali nitko neće da radi, kadra nema. Na Zavodu ima nezaposlenih, ali ljudi većinom tamo dobivaju naknadu i računaju kako im je bolje i to nego zapsoliti se. S druge strane, kvalitene radnike je teško pronaći. Ima njih puno koji rade u kuhinji, ali pravog kvalitetenog kuhara teško je pronaći. Tu je jednim dijelom krivo i školstvo jer treba poticati takva tražena zanimanja. Recimo, nemam problema sa zapošljavanjem djelatnika na recepciji ili sobarica. Ali, sada sam trenutno u situaciji da mi se pet radnika razbolilo i nas sedam iz obitelji sami radimo, priča Pavin.
Djelatnike je znao pronaći čak i u Slavoniji. Imao je dvoje, troje radnika koji su iz unutrašnjosti tijekom sezone radili kod njega, ali domaće ljude teško je pronaći.
Razmišlja Pavin i o konkurenciji svog restorana za Michelinove zvjezdice.
– Možda ne konkretno za Michelinovu zvjezdicu jer većinom takvi restorani nude mesna jela, već o povezivanju ribljih restorana u svijetu i njihovu ocjenjivanju po kriteriju kao i za Michelinove zvjezdice, pojasnio je Pavin.
Uz 243 tisuće nezaposlenih osoba, koliko ih je evidentirano na Zavodu za zapošljavanje, u Hrvatskoj je “lutrija” pronaći djelatnike za rad u sezoni, medicinske sestre i zidare. Zanimanja su ovo koja su godinama među najtraženijima. U ugostiteljstvu se traži 1.300 radnika, u građevini 500, medicini 300 i nikako se ne mogu popuniti.
Sandra Vukić, predstojnica Zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Zadar ponovila je kako poslodavci poput velikih hotelijerskih kuća svake godine sve ranije raspisuju oglase za posao iz razloga jer teško pronalaze djelatnike za sezonu – i k tome kvalitetne!
– Manji ugostiteljski objekti ovih dana su počeli objavljivati natječaje za sezonske poslove, a kao i uvijek najtraženija zanimanja su kuhari, pomoćni kuhari, barmeni, sobarice, nabrojila je Vukić.