Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U petak izricanje presude Svirčiću, kakva će biti kazna?

24.01.2017. 23:00
U petak izricanje presude Svirčiću, kakva će biti kazna?


Završnim govorima optužbe i obrane jučer je iza zatvorenih vrata sudnice Županijskog suda u Zadru okončan dokazni postupak, a za petak najavljena objava presude protiv 58-godišnjeg Zlatka Svirčića, optuženog za teško ubojstvo i dva pokušaja teškog ubojstva.
Sve strane u ovom postupku ostale su pri svojim tvrdnjama s početka suđenja, pa tako i Županijsko državno odvjetništvo koje Svirčiću na teret stavlja da je oko 11 sati 23. prosinca 2014. u Zadru, ispred obiteljske kuće oštećenika, ispalio dvanaest hitaca iz pištolja marke Beretta prema oštećenom Marinu Orloviću, koji je u naručju držao dijete.
Tužiteljstvo navodi da je šest hitaca pogodilo Orlovića, koji je pet dana kasnije od posljedica zadobivenih teških i po život opasnih ozljeda glave i grudnog koša preminuo u Općoj bolnici u Zadru. Dijete je zadobilo tešku i po život opasnu ozljedu – prostrijelnu ranu glave, a život mu je spašen zahvaljujući hitnoj medicinskoj intervenciji. Na teret mu se stavlja i da je nakon učinjenog napunio spremnik pištolja te krenuo u kuću oštećenika s namjerom da usmrti bivšu suprugu Maju Musap Orlović. U toj ga je namjeri, tvrdi zadarski ŽDO, spriječio susjed koji se bacio na njega i srušio ga na pod.
Svirčić je za svoju obranu angažirao zadarsku odvjetnicu Tanju Budimir, a udovica pokojnog Orlovića i oštećenica u ovom slučaju Andreja Korljana, koji je od suca Hrvoja Viskovića odmah nakon čitanja optužnice zatražio izuzeće javnosti.
Zahtjev je obrazložio pravom na zaštitu privatnog života oštećene i njezina malodobnog djeteta, tada desetomjesečne bebe. Svirčićeva odvjetnica protivila se zatvaranju sudskog postupka u cijelosti, no sudac Hrvoje Visković stao je na stranu oštećenih.
Svirčić se odmah nakon nemilog događaja sam prijavio i predao policiji te se otada nalazi u istražnom zatvoru. Za kaznena djela koja mu se optužnicom stavljaju na teret, ovaj 58-godišnji profesionalni vozač može dobiti do 40 godina zatvora, što je zapravo ravno doživotnoj kazni, s obzirom na njegovu životnu dob.