Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zbog lošeg vremena razminirana samo manja površina sumnjivog terena

24.01.2017. 23:00
Zbog lošeg vremena razminirana samo manja površina sumnjivog terena


Hrvatski centar za razminiravanje objavio je kako se od 20. siječnja do 1. veljače razminirava područje naselja Zemunik Gornji uz županijsku cestu 6021. Promet će se odvijati prema privremenoj regulaciji, od 8 do 16 sati. Cesta će biti zatvorena 45 minuta od punog sata, a sljedećih 15 minuta otvorena za sav promet, uključujući pet minuta zaštitnog vremena za izlazak iz zone opasnosti.
Nositelj preko tri milijuna kuna vrijednih radova je tvrtka PIPER, koja u 40 radnih dana mora razminirati crtu bojišnice koju su u Domovinskom ratu okupirale snage JNA i srpskih pobunjenika. Zanimljivo je da je izvoditelj započeo s radovima još 15. prosinca prošle godine, ali je napose zbog vremenskih prilika odrađeno tek 12 radnih dana. Do sada je realizirano 77.965 m2, a preostalo 275.804 m2 od ukupne površine predviđene za razminiravanje.
Cijelo područje je za vrijeme rata bilo isprepleteno velikim tenkovskim zaklonima i rovovima koji su bili osigurani minama. Do sada je pronađen jedan komad najopasnije protupješačke odskočne mine, PROM-1.
Kao što je otprije poznato, autocesta se zatvarala zbog realizacije dvaju projekata. Projekt razminiranja poljoprivrednih površina u Zadarskoj županiji, vrijedan blizu šest milijuna kuna, financiran je sredstvima EPFRR-a. Nositelj radova je bila tvrtka Mina plus, koja je do sada razminirala 167.887 m2, a preostalo je još za realizaciju 547.147 m2. I ovdje od predviđenih 80 odrađen samo 21 radni dan.
Tvrtka Zeleni kvadrat završila je razminiravanje područja Općine Posedarje. Ukupna cijena projekta koji se morao završiti u 50 dana iznosila je 2,65 milijuna kn. Pirotehničari su završili sve poslove u 45 dana, ali je jedan dio površine projekta ostao pod vodom, što će se utvrditi analizom i kasnije isključiti aneksom ugovora iz projekta. Zanimljivo je da je na ovom području pronađeno 78 komada kazetne bombice KB-1, poznatije pod nazivom zvončić. Slične su onima ispaljenim iz raketnog sustava M-87 Orkan na bolnicu u Klaićevoj ulici u Zagrebu.
Do danas 99 poginulih od mina u Zadarskoj županiji
Od 1991. do 2016. godine na području Zadarske županije od mina je stradalo 296 osoba, od čega 99 smrtno. Mine su i nakon rata bile veliki problem, pa su tako u minskim incidentima od 1996. do 2016. godine u Zadarskoj županiji 84 osobe stradale u zaostalima poljima smrti. Od tog broja, smrtno je stradalo 36 osoba. Mine nisu žalile niti pirotehničare – na području Zadarske županije osam ih je smrtno stradalo.
Projekti razminiranja u tijeku
U Zadarskoj županiji provode se još projekti razminiravanja: područje Bukovice i uvale Prdelj u naselju Kruševo; šumske površine na području naselja Prović i zaseoka Dobra Voda u naselju Pristeg; područje naselja Vukšić u Gradu Benkovcu, područje sjeverozapadno od naselja Bila Vlaka; površine na području naselja Prkos; područje zaselaka Grgorići i Narančići u Općini Novigrad; područje u naselju Velim, te područje naselja Kruševo.