Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Šupe: Karneval je bio vrhunski

Autor: Irena Jurjević

24.02.2009. 23:00
Šupe: Karneval je bio vrhunski

Foto: Zvonko KUCELIN



Bez spuštanja karnevalske zastave u utorak navečer završio je još jedan zadarski karneval. Ipak, za završetak karnevala, makar što se tiče programa Narodnom trgu, nije se trebala čekati ponoć, kada na snagu stupa čista srijeda. Rastavljanje bine po prvi puta u povijesti održavanja karnevala započelo je već u 21:30, vrijeme kada je prijašnjih godina karnevalsko veselje bilo na vrhuncu, a mnoštvo (maškarano ili ne) je čekalo s nestrpljenjem proglašenje najboljih maski, koje bi se obično odvijalo tek sat, sat i pol prije ponoći. Slikovito, možemo reći kako je ove godine na Narodnom trgu bilo više fotoreportera, novinara i kamermana, nego li kvalitetnijih maski.
Sve to meštar Mimi Zadarski objasnio je s recesijom i krizom. Recesijom kada su u pitanju kompromisi, krizom u komunikaciji ili pak u nečem trećem – dalo bi se razglabati.
Ipak, da narod još osjeća potrebu za karnevalom i bacanjem brige na veselje, pokazao je dupkom pun šator na Ravnicama, gdje su se u većinom nemaškaranom mnoštvu svejedno mogle vidjeti itekako zanimljive maske, a vrućih kombinacija bilo je i u zadarskim caffe barovima. Ne može se negirati kako nije bilo pojedinaca koji su i ove godine uložili trud u svoje maske, a karnevalske programe organizirali su, uz kafiće, i pojedini zadarski klubovi.
Ipak, kao što smo već pisali, najbolje maske koje su prodefilirale gradom su ipak nagrađene, i to večerama u trima zadarskim restoranima, a najzanimljivije maske gradom je odabirao žiri u sastavu: Tamara Šoletić, Nilo Karuc i Saša Bonačić. Za one voljne cupkanja i plesa na glavnom trgu pjevali su Zadrani, no građani su ipak radije odabrali toplije varijante, pa i pod cijenu ulaznica ili pokoje cuge više. Karnevalski šator je tako u potpunosti napunila Maja Šuput koja je mnoštvo zabavljala kao žena-mačka, a dijelovi karnevalskog veselja mogli su se naići i po pojedinim poluotočkim kafićima.
Što se tiče grada i gradskih ulica, posljednje večeri volju za maškaranjem imali su ponajviše oni najmlađi, dok je onih entuzijasta u godinama, ipak bio nešto manji broj. Ipak, usprkos recesiji, kao glavnom navedenom razlogu u utorak, pojedinci su se potrudili i barem na trenutke tijekom večeri obojili grad, no sam program na trgu većina je izgleda, svjesno ili nesvjesno, odlučila bojkotirati.
– Mi smo jako zadovoljni, jer smo tehnički uspjeli odraditi ono za što smo inače angažirali neke druge agencije. Dapače, napravili smo jedan vrlo fini, u ovim vremenima, karneval, primjeren vremenu, stanju i situaciji, i nismo imali niti jedan incident. Sve je dobro prošlo, a na kraju smo imali i karnevalsku povorku o kojoj ćemo puno pričati, pohvalio je Zvonko Šupe ovogodišnji karneval. On je dodao i to kako nisu bili robovi velikih brojeva, niti su pozivali ljude kojima to čini zadovoljstvo:
– Ubuduće ćemo raditi zajedno s karnevalskim odborom, a kojeg smo na neki način brzinski formirali, i mislim da ćemo s njihovim iskustvom, prijedlozima, odlukama i željama biti pravi zadarski karneval, i to one veličine koja nama treba. Ne zanosimo se nikakvih komercijalnim i umjetnim manifestacijama, i što se nas tiče, ovaj karneval se može ocijeniti vrhunskim, bilo je Šupe pun riječi hvale. Dodao je i to kako poziva sve one koji to žele, da im se priključe na način na koji oni to rade:
-Mi smo neprofitni, i ne želimo ostvarivati nikakve financijske ili bilo kakve druge profite, kazao je Šupe.