Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nije sve izgubljeno

Autor: Andrija Prović

24.02.2010. 23:00
Nije sve izgubljeno

Foto: Sebastian GOVORČIN



Nismo u bezizlaznoj situaciji. Naši protivnici i dalje imaju teži raspored od nas – naglašava Paleka
Poznavatelji rukometnih prilika prošli su tjedan u čudu gledali rezultat 15. kola Prve Dukat lige. Kako je moguće da Zadar izgubi od Umaga, posebno nakon slavlja nad Goricom i sjajne predstave u dvoboju s premijerligašem Splitom? No, rukometaši iz Mocira ipak su se pobrinuli za takav rasplet te nepotrebno zakomplicirali nastavak prvenstva. Naravno, zakomplicirali su sami sebi, dok su pretendenti na prva dva mjesta, Gorica i Crikvenica, zahvalni na vrijednom i neočekivanom daru. Iako nije bio taj koji je u Umagu promašivao sedmerce i zicere, trenera Roka Paleku upitali smo što je bio uzrok tako lošem nastupu njegove momčadi.
– Prva i osnovna stvar bio je naš pristup utakmici. Ono “lako ćemo”, koštalo nas je bodova. U obrani nismo bili homogeni, također, bili smo nedovoljno agresivni i ostavljali previše rupa. Iz tih razloga, kasnije nismo mogli razviti našu prepoznatljivu igru s brojnim polukontrama i kontrama. U drugom poluvremenu primili smo devet golova te digli igru na višu razinu. Međutim, nismo ni zabili više od devet. Kada ova momčad ima takvu realizaciju, to znači da smo se propisno ispromašivali. Ne mogu reći da je kod mojih igrača nedostajalo htijenja. Nažalost, sada u nastavak krećemo s vjetrom u prsa, umjesto s vjetrom u leđa, no nipošto ne bih rekao kako je sve izgubljeno – mišljenja je Paleka.
U prijateljskom susretu s EMC Splitom gledali smo izrazito raspoloženi Zadar, no samo dva dana poslije ponudili ste dijametralno suprotno izdanje.
– Naša je momčad dobra samo ako igra kolektivno, što je bio slučaj u dvoboju sa Splitom. U Umagu smo težili individualnim rješenjima, a kada je kolektiv proradio, bilo je kasno. Do tada smo već promašili sve što se može promašiti.
Je li pritisak ulaska u viši rang za pojedine igrače prevelik teret?
– Neki igrači ne reagiraju najbolje na pritisak, međutim, taj pritisak zasigurno ne dolazi s naše klupe. Nitko od njih ne nosi breme da u svakoj utakmici mora zabiti 10 golova. Ako jedan igrač nije raspoložen, zamijenit će ga drugi. Smatram da je to posljedica neiskustva.
Još je 11 utakmica pred vama, a krediti za pokrivanje neuspjeha polako su se istrošili.
– Nismo u bezizlaznoj situaciji. Naši protivnici i dalje imaju teži raspored od nas, Gorica i Crikvenica igraju međusobno, a na nama je da ostanemo dosljedni svom cilju. Da bismo ga uistinu ostvarili, moramo ispraviti pogreške evidentne u prošlom kolu, no ja ne sumnjam da možemo. Trenutačno nas ne zanima niti jedan dvoboj osim nadolazećeg s Prelogom, i tako iz utakmice u utakmicu.


Ne bježim od odgovornosti


Kolika je vaša odgovornost za poraz u 15. kolu?
– Nikada ne bježim od odgovornosti te smatram da je za igru momčadi uvijek odgovoran i trener. No, ako se konstantno stvaraju prilike, a one se ne realiziraju… Ne želim ni na koga svaljivati krivicu. Vjerujem u ovaj sastav i mislim da možemo i trebamo izboriti plasman u Premijer ligu.




 


U subotu dolazi Prelog


U 16. kolu Zadar je u subotu (18.30 sati) domaćin Prelogu, momčadi koja je sa 11 bodova trenutačno na desetom mjestu lige. Zadrani su jesenas u 3. kolu bili uvjerljivi u Prelogu (39:18), s time da su u prvom poluvremenu primili samo pet golova. Na toj je utakmici prvi put nakon povratka za Zadar zaigrao Ivan Ninčević. Ono što je Zadar pokazao u Prelogu, kao i kolo kasnije u Đakovu, bila su vjerojatno najbolja izdanja momčadi iz Mocira ove sezone. Mnogi se stoga pitaju gdje je nestala zadarska iga iz tih utakmica.