Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Predug put do sankcija

Autor: Katina Vrsaljko

24.02.2010. 23:00
Predug put do sankcija


Učenik napuni 30 neopravdanih, izrekne mu se produženi postupak koji traje tri mjeseca. U to vrijeme on i dalje izostaje iz škole i to cijelo vrijeme bez ikakvih sankcija. Kad to vide, i drugi učenici se mogu za tim povesti, kaže Bilan, županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama
Protiv Pravilnika o pedagoškoj mjeri odgojno-obrazovnog tretmana produženog stručnog postupka, koji je, kao peta pedagoška mjera, stupio na snagu s početkom ove školske godine, više od 11 tisuća hrvatskih nastavnika potpisalo je peticiju.
Ta mjera se izriče nakon ukora, a prije opomene pred isključenje. Radi se o tromjesečnom nadzoru stručnog povjerenstva, u pravilu sastavljenog od razrednika kao predsjednika povjerenstva, učitelja, odnosno nastavnika, jednog člana razrednog vijeća i stručnog suradnika u školi, to jest psihologa ili pedagoga.
Nedostatke produženog stručnog postupka istaknuo je Jere Bilan, županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.
– Naše škole se po disciplini mogu staviti u dva koša. U osnovnim školama i gimnazijama nema toliko disciplinskih mjera, dok ih u strukovnim ima puno, većinom zbog izostanaka. Novom mjerom, koja se izriče poslije ukora, jako se otegnuo proces isključenja iz škole, rekao je Bilan.
Dodaje da je to problem zato jer se onda šalje kriva poruka drugim učenicima.
– Učenik napuni 30 neopravdanih, izrekne mu se produženi postupak koji traje tri mjeseca. U to vrijeme on i dalje izostaje iz škole i to cijelo vrijeme bez ikakvih sankcija. Kad to vide, i drugi učenici se mogu za tim povesti, objasnio je Bilan te dodao da bi možda bilo bolje kad bi se ova mjera izricala nakon opomene pred isključenje.
Osim toga, nastavlja Bilan, u povjerenstvu koje nadzire učenika treba biti jedan stručni suradnik, a tog kadra u hrvatskim školama kronično nedostaje.
– Provedba ove mjere zahtijeva gomilu administracije, što znači da nam je povećan opseg posla, a plaća je ostala ista, kazao je.
Bilan ističe i pozitivnu stranu produženog stručnog postupka, a to je da se dobiva uvid u psihosocijalno stanje obitelji učenika.
Kako najavljuje, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama će poslije Uskrsa provesti anketu među zaposlenicima hrvatskih škola kako bi se utvrdili podaci i procijenio stvarni efekt nove mjere.
– U srpnju, dakle, godinu dana nakon provođenja nove mjere, sastat će se Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Želimir Janjić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu, te predstavnici nevladinih udruga i socijalnih službi. Onda bi se trebalo naći rješenje koje će ići na korist i nastavnicima i djeci, zaključio je Bilan.