Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Edukacijom do europskog stočara i poljoprivrednika

24.02.2011. 23:00
Edukacijom do europskog stočara i poljoprivrednika


Rokovi za podnošenje poticaja započinju 1. 3. i trajat će do sredine svibnja. Zahtjevi koji se budu podnosili iza tog datuma bit će umanjivani po jednom danu u iznosu od jedan posto. Od prvog ožujka svi vi morat ćete podignuti vaš predupis, to jest zahtjev u kojem će se točno vidjeti čime se bavite i hoćete li moći biti korisnici poticaja


U organizaciji grada Nina i Hrvatske poljoprivredne komore – Područnog odjela Zadarske županije, u ninskom Domu kulture održano je zanimljivo predavanje na tri teme Višekratna sukladnost 2011, Natura te Dobra poljoprivredna praksa. Predavanje kojem su se pored zainteresiranih poljoprivrednika, voćara i stočara s područja grada Nina odazvali i njihove kolege iz susjedne općine Vrsi, održali su stručni savjetnici navedenog područnog Odjela dipl. ing. agr. Ivica Peranić i Hrvoje Klarić.
– Najzanimljivije za nas male ljude u svemu ovome jest budućnost poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji. Naime, od 2005. godine u Europskoj uniji je formiran jedan Fond u tkz. zajedničkoj poljoprivrednoj politici iz kojeg sve zemlje članice crpe poticaje za svoju proizvodnju. Tako ćemo i mi već u ovoj 2011. godini iz tog Fonda povlačiti određena novčana sredstva za našu poljoprivrednu proizvodnju. Za vas ovdje na širem ninskom području najinteresantnije bit će u svakom slučaju subvencioniranje maslinarstva, vinogradarstva, povrtlarstva i ovčarstva, rekao je u uvodu dipl. ing. agr. Ivica Peranić te nastavio:
Po grlu 122 kune
– Važno je znati da rokovi za podnošenje poticaja započinju 1. 3. i trajat će do sredine svibnja. Zahtjevi koji se budu podnosili iza tog datuma bit će umanjivani po jednom danu u iznosu od jedan posto. Od prvog ožujka svi vi morat ćete podignuti vaš predupis to jest zahtjev u kojem će se točno vidjeti čime se bavite i hoćete li moći biti korisnici poticaja. Izravna plaćanja koja će se obavljati putem agencije za plaćanje u ovčarstvu će iznositi 122 kune po grlu, za višegodišnje nasade oko 2.000 kuna po hektaru, a za livade i pašnjake 702 kune. Budući da na scenu stupaju novi zakoni, morat ćemo se ubuduće češće ovako sastajati i zajednički educirati.
U nastavku o dobroj poljoprivrednoj praksi koja obuhvaća načela dobre poljoprivredne prakse u zaštiti tla, zaštiti voda, zraka i životinja okupljenima je elaborirao dipl. ing. agr. Hrvoje Klarić.
– U zemljama Europske unije prilično su iscrpljeni poljoprivredni resursi i poprilično je već tlo osiromašeno potrebnim sastojcima. Kako bismo i nadalje proizvodnju učinili održivom i na neki način sačuvali tlo za buduće generacije, došli su u situaciju da donesu određeni broj novih propisa i mjera po tom pitanju. Kako smo mi uglavnom zemlja koja na svu sreću nije u takvoj mjeri još iscrpila poljoprivredno tlo, mislim da se nama neće biti teško uskladiti s tom regulativom. Tijekom ove godine, naročito ulaskom u Europsku uniju, svatko od nas morat će voditi evidenciju jer proizvodnja bez papirnatog traga neće biti više moguća.
Neorganizirani otkup
Na razini države postojat će kontrolori koji će obilaziti gospodarstva. Tko se ne bude pridržavao propisa, sigurno će ostati bez poticaja, a uslijedit će i druge sankcije, kazao je Klarić. On je još istaknuo da Natura 2000 kao osnovni program u zaštiti prirode Europske unije obuhvaća čitavu mrežu zaštićenih područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova i vrsta. Njome je, pored ostalog, cilj očuvati ili ponovno uspostaviti povoljno stanje više od tisuću ugroženih i rijetkih vrsta te oko 230 prirodnih i poluprirodnih stanišnih tipova.
Okupljeni poljoprivrednici, stočari, povrtlari, vinogradari i maslinari još su upoznati s ostalim zakonima i pravilnicima koji obuhvaćaju djelokrug njihove proizvodnje, a kojih se trebaju pridržavati kako bi na vrijeme mogli ispuniti sve uvjete i poduzeti potrebne mjere. U raspravi je bilo primjetno da se nazočni najviše žale na nepostojanje organiziranog otkupa njihovih proizvoda te na skupoću sjemena i repromaterijala. Za zadarsku veletržnicu je rečeno da isključivo služi švercerima i prekupcima te je predloženo da se hitno stavi u upotrebu nova i prostrana veletržnica bilo gdje u okolici Zadra, koja će biti na usluzi svim proizvođačima, a ne, kako je istaknuto, samo povlaštenima.