Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Lončar: Zadarsku županiju spasili su programi, a ne Kalmeta

24.02.2011. 23:00
Lončar: Zadarsku županiju spasili su programi, a ne Kalmeta


Županijska razvojna strategija ujedinila je u pohvalama i oporbu i vladajuće na današnjoj 14. sjednici Skupštine Zadarske županije. Iako su izradu koja ide na račun Razvojnoj agenciji Zadarske županije pohvalile obje strane, oporba ipak za nju nije glasovala jer se, po SDP-ovki Renati Sabljar Dračevac nedovoljno jasno vidi kako će izgedati akcijski plan i realizacija ovog dokumenta.
Njezina kolegica iz SDP-a Ljubica Budan je zaključila da je se u strategiji najviše spominju projekti komunalne infrastrukture u jedinicama lokalne samouprave, a pojedninci ili udruge te civilni sektor, gotovo nikako.
 Župan Stipe Zrilić je objasbnio da se strategija odnosi na razdoblje do 2013. kad se očekuje da će Hrvatska ući u EU te je u strategiju ukomponiran i europski faktor. Međutim, kad Hrvatska uđe u EU, ovakvi dokumenti razvoja odnosit će se na sedmogodišnje razdoblje. Prema zadarskom županu ova strategija proizašla je iz vrlo uspješnog regionalnog operativnog plana (ROP-a) jer je u Zadarskoj županiji do sad uloženo oko 5,5 milijardi kuna u javni sektor. Međutim, ti programi nisu praćeni kao što će biti praćeni, prema europskim standardima, ovom Županijskom razvojnom strategijom.
Međutim kad je rasprava skrenula na skliski teren aktualnih događanja, posebice oko korupcije, vijećnik HDZ-a Željko Lončar parafrazirao je izreku bivšeg predsjednika Mesića: „Nek institucije rade svoj posao!”
Lončar je naglasio da je i za vrijeme komunizma bilo lopovluka i krađe, ali da zbog toga što se dogodilo prije 30 godina, ne smije stati razvoj, na što mu je SDP-ovac Duško Vidov replicirao da se zbog centralizirane države neki županijski projekti neće moći realizirati bez države. Vidov je rekao da je zbog takve sitaucije, kad god bi zapelo na zadarskim projektima, bilo dovoljno nazvati ministra Kalmetu koji  bi ih rješavao probleme na razini države. Lončar mu je pak uzvratio da Zadarsku županiju ne bi spasilo ni 100 Kalmeta, da ona unaprijed nije imala kvalitetne razvojne programe.
Plan mjera za zdravstvenu zaštitu Zadarske županije donio je pak bodove oporbi. Naime župan Zrilić a i vladajući su prihvatili inicijativu HNS-ovca Predraga Šarića koji se založio za bolju palijativnu skrb. Štoviše, tu brigu o pacijentima do kraja njihovog života ocijenio je prioritetnom jer teški bolesnici sve više postaju opterećenje članovima njihovih obitelji. Šarić je podsjetio na dobro rješavanje palijative skrbi na primarnoj razini u Puli i Rijeci, te na tercijarnoj u Koprivnici gdje pri anasteziološkom odjelu postoji dnevna ambulanta.
Predsjednica skupštine Irena Devčić Buzov pozvala je Šarića da u pismenom obliku dostavi svoj amadman koji će najvjerojatnije biti ukomponiran u Plan zdravstvene zaštite Zadarske županije.
Suglasnost za izgradnju POS-a u Biogradu na moru otvorila je verbalni sukob između vijećnika HDZ-a Željka Lončara i predstavnika srpske nacionalne manjine Dušana Olujića. Olujić je raspravu započeo o tome kako se Srbi povratnici ne mogu vratiti u svoje stanove, te da bi ovakvim programom trebalo razmisliti o njihovom zbrinjavanju na područjima gdje je većina srpska nacionalna manjina. Kad je u vijećničkim rasparavama Olujić upozoren da je posrijedi samo administartivna odluka kojom se podržava Grad Biograd, te da je pitannje zbrinjavanja nekadašnjih imaoca stanarskog prava savim drugačije, Olujić je nabacio Lonačaru kako je lako njemu koji na konto učešća u raznim upravnim i nadzornim odborima ima primanja od 15 do 20 tisuća kuna. Olujić je istaknuo da Grad Obrovac ima besplatnog zemljišta koliko hoće, ali da tu točku na dnevni red ne stavlja HDZ-ov gradonačelnik Ante Župan.
Lončar mu je uzvratio kao sigurno nema veću plaću od Olujićeve koju zarađuje u Beogradu gdje je pobjegao nakon rata. Olujić mu je uzvratio da je on u ratu ispucao „…nula metaka.”


IKIĆ RAVNATELJICA HITNE, PRIJEPOR O ZGRADI KAZALIŠTA LUTAKA


Privremeni ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu biti će pravnica Milena Ikić. Oporba, na čelu s dr. Sabljar-Dračevac bila je mišljenja da bi i u ovoj fazi dužnost v.d. ravnatelja trebala obnašati stručna osoba, tj. liječnik. Župana Stipe Zrilić rekao je da će Milena Ikić pružati u ovoj fazi osnivanja zavoda samo pravnu, a ne i lječničku pomoć, te da će kasnije ravanatelj vjerojatno biti liječnik.
Županijska skupština dala je suglasnost na odluku Upravnog vijeća Opće bolnice Zadar o prihvaćanju donacije zadarskog gospodarstvenika u iznosu 2.000.000 kn za uređaj za izvantjelesno razbijanje bubrežnog kamenca. Na primjedbu oporbe da bi se trebalo znati koji to gospodarstvenici doniraju bolnicu, predsjednica Upravnog vijeća Opće bolnice Zadar Grozdana Perić je rekla da Bolnica uvijek objavljuje imena donatora u javnosti.
Skupština je također prihvatila odluku o prijenosu vlasništva nad zgardom Kazališta lutaka na Relji. I ova rasprava bila je povod iskrenju između župana i šefice najjače oporbene stranke. SDP-ovka je upozorila župana da bi bilo dobro da se još jednom, putem nezavisnog procjenitelja, procijeni vrijednost zgrade Kazališta lutaka u Jazinama jer kad tad, sve će doći pod reviziju. Na to je župan Zrilić izjavio kako je sreća što Renata Sabljar Dračevac ne radi u Haškom sudu jer bi svi oni stradali zbog njenih aluzija na lopovluk i korupciju. Zrilić je rekao kako će se zgrada vrijedna 5,9 milijuna kuna predat Zadarskoj županiji da bi je Županija predala Gradu Zadru za određen iznos sredstava koji bi se kasnije koristili za otplatu kredita od 11 milijuna kuna, koji je potreban za završetak nove zgrade Kazalište lutaka na Poluotoku.
Skupštinari Zadarske županije usvojili su i odluku od smanjenu osnovice plaća za dva posto djelatnicima Zadarske županije.