Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Nedjeljko Janković oženio se u zatvoru

24.02.2011. 23:00
Nedjeljko Janković oženio se u zatvoru


Nedeljko Janković, 37-godišnjak koji je pravomoćno osuđen na šest godina zatvora zbog ratnog zločina i svoju kaznu služi u leopoglavskoj kaznionici, nedavno se oženio  svojom dugogodišnjom djevojkom, 28-godišnjom Suzanom Stajić.
To svakako ne bi bilo ništa neobično da ipak, nije u pitanju pravomoćno osuđeni zatvorenik za ratne zločine nad civilnim stanovništvom zadarskog zaleđa koji služi šestogodišnju zatvorsku kaznu i koji je svoje “sudbonosno da” izrekao u lisicama, a osim toga  – vjenčanja zatvorenika doista su prava rijetkost.  Toga dana Janković je je u “društvu” pravosudnih policajaca bio prepraćen u prostorije Općine Lepoglava gdje je održan obred vjenčanja u nazočnosti kumova, a to su u ovom slučaju bili  mladenkini roditelji Dragica i Simo Stajić koji su za tu prigodu doputovali iz Ljubljane gdje inače žive. Nakon toga, kako smo saznali, mladenici su imali četiri sata vremena samo za sebe te su u tih nekoliko sati mogli nasamo proslaviti svoje vjenčanje, u krugu zatvora.
Mladenka živi u Banjoj Luci i redovito posjećuje svoga supruga, a prilikom svakog posjeta omogućeno im je da sada nakon vjenčanja, nekoliko sati provedu zajedno i sami. Tako su i osuđenik za ratne zločine, ali i njegova djevojka – sada supruga – još jednom potvrdili staru izreku kako ljubav ne poznaje granice.
Teško je i zamisliti taj obred vjenčanja, ali je izgled Jankovićeve “friške” supruge, novinarima koji su pratili njegovo suđenje na Županijskom sudu u Zadru, ostao u sjećanju jer je riječ o sitnoj, krhkoj i plavokosoj  mladoj ženi koja je pomno pratila svaku raspravu putujući iz Banja Luke prema Zadru zajedno sa svojom majkom. Izjave za novinare nije htjela davati, pa čak ni onda kada je “izabranik njezina srca” osuđen na šest godina zatvora. Osim toga redovito ga je i posjećivala dok je bio u pritvoru zadarskog Istražnog centra čekajući suđenje te zasigurno niti jednog trenutka ne dvojeći u njegovu nevinost. Sada će čekati punih šest godina prije nego što započnu zajednički život na slobodi.
Njegov odvjetnik Luka Šušak je  početkom prošlog mjeseca, podsjećamo, podnio tužbu na pravomoćmu presudu Nedeljku Jankoviću i to Ustavnom sudu RH. U tužbi za svog branjenika, odvjetnik Šušak navodi kako “ne samo sudovi, već i državno odvjetništvo drugačije optužuje pripadnike nacionalne manjine Srba, a drugačije Hrvate”. Osim toga, u žalbi se dalje navodi kako su Jankoviću povrijeđena ljudska prava tijekom suđenja na zadarskom Županijskom sudu jer nitko od ispitanih svjedoka na raspravi nije prepoznao okrivljenika, kako za kaznena djela u Zemuniku Gornjem, tako i za kaznena djela u Jagodnjoj Donjoj te je Šušak citirao konkretne iskaze. Dodao je i kako je u “vrijeme izvršenja kaznenog djela Janković bio ročni vojnik bivše „JNA” i tada mu je bilo 18. godina, a u izreci presude se navodi kako je on provodio velikosrpsku ideju vojnog osvajanja – izdvajanja teritorija Republike Hrvatske” – stoji među ostalim u žalbi Luke Šuška koja je duga pet stranica i koju je on početkom siječnja ove godine, poslao i na adresu Ureda predsjednika RH i Ureda predsjednika Republike Srbije.
Janković je naime, sedam puta pravomoćno osuđivan u vremenskom razdoblju od 1993. do 2006. godine i to zbog imovinskih delikata, kaznenih djela s elementima nasilja, zapuštanja i zlostavljanja maloljetne osobe te je zbog toga osuđen na sveukupno više od 15 godina zatvora. S obzirom na to da neke kazne nije izdržao za njim je na snazi  bila i tjeralica u susjednoj Srbiji. Janković se još na prvoj raspravi održanoj 11. veljače prošle godine na zadarskom Županijskom sudu, izjasnio kako se ne osjeća krivim, a  osuđen je da je kao pripadnik “180. motorizirane brigade u sastavu IX. korpusa JNA” sam i zajedno sa Slavkom Đokićem koji je u bijegu, provodeći velikosrpsku ideju vojnog osvajanja i izdvajanja dijela teritorija Republike Hrvatske, kako ga je i optužnica teretila, “vršio brutalno zastrašivanje Hrvata kako bi ih natjerao da napuste svoje domove i područje tzv. Republike Srpske Krajine, primjenjivao mjere zastrašivanja i terora te pljačkao i uništavao imovinu civilnog stanovništva” –  tako je glasila optužnica zadarskog tužiteljstva temeljem koje je Janković i osuđen,a što je potvrdio i Vrhovni sud Republike Hrvatske. “Sudbina” tužbe njegova odvjetnika Luke Šuška Ustavnom sudu RH – još nije riješena.