Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Srce, bubrezi i jetra za spas života

24.02.2011. 23:00
Srce, bubrezi i jetra za spas života


Medicinski tim iz Zagreba u Zadru je izvršio eksplantaciju triju organa, srca, bubrega i jetre, te ih prevezao u Zagreb gdje je uslijedilo presađivanje


Zrakoplov Vlade Republike Hrvatske je u četvrtak navečer oko 19.40 sati iz zagrebačke zračne luke Pleso poletio s timom od devet ljudi u Zadar. Medicinski tim iz Zagreba u Zadru je izvršio eksplantaciju triju organa, srca, bubrega i jetre, te ih prevezao u Zagreb gdje je uslijedilo presađivanje.
Državni centar 112 je o ovome obavijestio Ured predsjednice Vlade RH, gdje su im odobrili prijevoz, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.
– Danas je zahvaljujući zajedničkoj suradnji liječnika iz Zadra, Ministarstva zdravstva i hrvatske Vlade te liječničkih timova iz Zagreba uspješno obavljena multiorganska eksplantacija u zadarskoj Općoj bolnici, kazao nam je šef odjela anesteziologije pri zadarskoj Općoj bolnici dr. Edi Karuc.
– Vlada se direktno uključila u ovu akciju kako bi organi sigurno i na vrijeme stigli na odredište i nekom spasili život, kazao nam je dr. Dario Nakić, ravnatelj Opće bolnice Zadar.
Hrvatska se u prošloj godini po broju obavljenih transplantacija organa našla u samom svjetskom vrhu, odnosno među pet najboljih zemalja, sa 25 donora na milijun stanovnika. Svjetski vrh već godinama čine Španjolska i Portugal koji imaju 30 donora na milijun stanovnika. Iza njih je grupa zemalja u kojoj su uz Hrvatsku Francuska, Italija i Austrija. U Hrvatskoj je lani bilo 115 donora.