Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Na Županijskom sudu u Zadru donesena prva sporazumna presuda!

24.02.2012. 23:00
Na Županijskom sudu u Zadru donesena prva sporazumna presuda!


Prva sporazumna presuda donesena je u slučaju Saše Kadića, Gorana Vitlova Siska i Tomislava Hromina zbog droge, pa je tako Saša Kadić osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine i deset mjeseci, a Goran Vitlov i Tomislav Hromin na kaznu zatvora od dvije godine i osam mjeseci


Temeljem novog Zakona o kaznenom postupku koji je stupio na snagu 1. rujna prošle godine, na Županijskom sudu u Zadru donesena je prva sporazumna presuda, a potpisala ju je predsjednica Sudskog vijeća, ugledna zadarska sutkinja – Enka Moković.
Naime, radi se o tome da novi ZKP omogućuje strankama u sudskom postupku – tužitelju, optuženicima i njihovim braniteljima da se dogovore, odnosno donesu sporazum oko sankcije, sastave ga i podnesu sudu koji potom temeljem tog sporazuma donese presudu. Cilj sporazumnih presuda je izbjegavanje dugotrajnih suđenja te samim tim i troškova sudskih postupaka.
Prva sporazumna presuda na Županijskom sudu u Zadru donesena je u slučaju 37-godišnjeg Saše Kadića, Gorana Vitlova zvanog Sisak (48) i 30-godišnjeg Tomislava Hromina zbog kaznenog djela – zlouporabe opojne droge. Saša Kadić osuđen je na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine i deset mjeseci, a Goran Vitlov i Tomislav Hromin na kaznu zatvora od dvije godine i osam mjeseci.
Prema optužnici zadarskog tužiteljstva oni su se teretili da su 9. studenog prošle godine u Zadru i Zagrebu dogovorili prebacivanje oko 150 grama kokaina, pa je tako Tomislav Hromin “postupajući po njihovu dogovoru i uputama unajmljenim automobilom otputovao u Zagreb i od Saše Kadića preuzeo kokain te se uputio prema Zadru kako bi ga predao Vitlovu, a tu je drogu Vitlov i platio i to tako što je novac poslao u kuverti autobusom u Zagreb. Kod Tomislava Hromina je u večernjim satima 9. studenog lani, na izlasku s autoceste Zadar 1, pronađena količina od 136,03 grama kokaina, dok je pretragom njegovog doma pronađena još i količina od 85,88 grama laktoze s tragovima kokaina”.
Saša Kadić se optužnicom još teretio da je 22. listopada prošle godine oko 14 sati u Zagrebu, poslao autobusom naprtnjaču u kojoj je sakrio 79,81 gram kokaina, a koju je preuzeo Zvonimir Horvat u Zadru. On je tu drogu trebao platiti nakon što je proda na zadarskom narko tržištu.
U obrazloženju ove prve, sporazumne presude stoji kako su na sjednici optužnog vijeća, tužitelj, optuženici i njihovi branitelji izvijestili da su okončali pregovore o uvjetima priznanja krivnje i sporazumjevanja o sankciji te su “Vijeću predočili i u spis priložili sporazum i izjavu za donošenje presude temeljem sporazuma stranaka”.
Kako je pojasnila sutkinja Moković, nakon što je Vijeće sudaca Županijskog suda  utvrdilo valjanost izjave, prihvatilo je sporazum stranaka te je donijelo i presudu temeljem tog sporazuma.
Na kraju je sutkinja Moković pojasnila kako je, prema Zakonu, protiv sprazumne presude, dozvoljena mogućnost žalbe Vrhovnom sudu RH, ali je ona “sužena”.
– Presuda na temelju sporazuma stranaka se ne može pobijati žalbom zbog pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, a može se pobijati zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka i povrede kaznenog zakona – naglasila je sutkinja Moković.
Što se, pak, tiče Općinskog suda u Zadru, kako smo saznali, do sada na tom sudu još nije donesena sporazumna presuda.