Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Radovi na sukošanskoj rivi 3,9 milijuna kuna

24.02.2012. 23:00
Radovi na sukošanskoj rivi 3,9 milijuna kuna


Kada riva bude u potpunosti uređena te dobije šetnicu, rasvjetu, privezišta za brodove, Sukošan će dobiti novi, važan sadržaj za mještane, ali i turiste, kazao je načelnik Ante Martinac


Radovi na sveobuhvatnoj rekonstrukciji sukošanske rive ušli su u zadnju trećinu. Sukladno projektnoj dokumentaciji tvrtke SOHA gradnja d.o.o. iz Zadra i inženjera Silva Panovića preko javne nabave radove izvodi tvrtka Cestar d.o.o. iz Splita. Vrijednost radova je 3,235.000 kuna bez PDV-a ili 3,980.000 kuna s PDV-om.
Širenje gata na osam metara
Ovaj projekt jedan je od onih koji su uvršteni u program EIB2, potpomognut kvalifikacijama Europske investicijske banke. Ministarstvo sudjeluje sa 80 posto ili 3,184.000 kuna, a Općina sa 20 posto ili 796.000 kuna.
– Kada riva bude u potpunosti uređena te dobije šetnicu, rasvjetu, privezišta za brodove, Sukošan će dobiti novi, važan sadržaj za mještane, ali i turiste, kazao je načelnik Ante Martinac.
Riva u uvali Zlatna luka počela se graditi još za vrijeme Austro-Ugarske, zadnji važniji radovi izvedeni su 1902. godine.
– Unatoč intervencijama koje su se svakih nekoliko godina morale raditi sada je došlo vrijeme da se u potpunosti sanira stara riva duga 216 metara, govori Martinac, dodajući da radove izvodi tvrtka Cestar d.o.o. iz Splita.
Kompletna rekonstrukcija podrazumijeva širenje gata na osam metara, izgradnju šetnice, rasvjete, prilaznog puta širine 2,5 metara za slučaj hitnih intervencija te betonsko istezalište brodica s hrastovim letvicama. Uzduž rive posadit će se i zelenilo dok će se od kraja Glave porta do sadašnjeg zaštitnog betonskog zida i ulaza na glavni plato riva popločati. Zbog znatno podignutog pločnika na lukobranu bit će sasvim onemogućen promet motornim vozilima.
– Riva neće biti istovarna već će isključivo služiti za privezište i istezalište, ističe Martinac.
Kako je mirna uvala Zlatna luka idealno mjesto za sidrenje i zaklon od vjetra pa je svakog ljeta prepuna manjih brodova i jahtaša proteklog proljeća postavljena su sidrišta Palac i Križ, odnosno sidrišta Sukošan 1 i sidrišta Sukošan 2, kojim upravlja koncesionar. Nautičari koji doplove u sukošanski akvatorij i izvan Marine Dalmacija na sidrištima također mogu na sigurno privezati svoja plovila.
Rivom će upravljati izabrani koncesionar
– U odnosu na prethodno razdoblje odsad će rivom upravljati izabrani koncesionar koji će i odrediti komercijalnu cijenu veza, rekao je Martinac, ističući da će uz rivu i dalje ostati vaterpolsko igralište.
– Alternativnih rješenja zasad nemamo te će vaterpolsko igralište i na štetu kojeg veza i dalje ostati tamo gdje je bio i posljednjih godina. Isto vrijedi i za kupače koji se vole okupati na kultnom dijelu rive zvane Glava porta, navodi Martinac.
Osim stuba za kupače na strani prema ljetnikovcu Palacu, zbog cirkulacije mora izgrađen je i cirkularni propust.
– Za privezivanje brodova uz gat postavljeni su čelični karišnjaci i bitve. Uz vanjski zapadni zid lukobrana, od Glave porta do sjevernog kraja platoa, u more je postavljeno krupno zaštitno kamenje da bi se valovi razbili i time ublažili udar na valobran, objašnjava Martinac.
Od ulaza na glavni “L” plato riva će se popločati i podići te će u potpunosti biti onemogućen promet motornim vozilima.
– Do početka turističke sezone riva će biti u funkciji, ako ne u potpunosti onda u većem dijelu. Iako su za potpunu sanaciju rive prema projektu financijska sredstva predviđena u ovogodišnjem proračunu, naime, u intenzivnim smo radnjama da osiguramo izvanproračunska sredstva, kaže Martinac.
– Štoviše, sanacija rive je zapravo tek inicijalni korak prema sveobuhvatnom uređenju 8-kilometarske sukošanske obale od Marine Dalmacija do Tustice, uključujući i plaže. Dakako, uređenje će obuhvatiti i sanaciju glavne plaže Dječji raj, najavio je Martinac.