Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Barać nije bio u sukobu interesa

24.02.2017. 23:00
Barać nije bio u sukobu interesa


Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na jučerašnjoj je sjednici razmatralo i predmet Zadranina Zdravka Baraća, v. d. ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije, za kojega su odlučivali hoće li protiv njega pokrenuti postupak zbog sukoba interesa ili neće. U Povjerenstvu saznajemo kako su protiv Baraća podnesene čak tri prijave, a u njima se navodi kako je, nakon što je započeo obavljati funkciju predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske poljoprivredne agencije, kontinuirano onemogućavao provedbu prijedloga dotadašnje ravnateljice Marije Vukobratović, čime je neizravno utjecao na ravnateljicu da podnese ostavku.
U prijavi je navedeno, kažu u Povjerenstvu, da je nakon podnošenja ostavke Zdravko Barać donio odluku o raspisivanju javnog natječaja s kratkim rokom prijava od tjedan dana, iako je u vrijeme raspisivanja obnašao dužnost pomoćnika ministra poljoprivrede i predsjednika Upravnog vijeća:
– Na natječaj su, pored prijave Zdravka Baraća, zaprimljene prijave još troje kandidata, od čega su dvije isključene iz daljnjeg postupka kao nepotpune, te je potom iznimno brzo sazvana sjednica Upravnog vijeća, na koju nije pozvana zamjenica ravnateljice niti drugi kandidat i na kojoj je Barać sam sebe izabrao za ravnatelja Agencije. Iz toga proizlazi da je Zdravko Barać izabran za ravnatelja Agencije za vrijeme obnašanja dužnosti pomoćnika ministra poljoprivrede te za vrijeme obavljanja funkcije predsjednika Upravnog vijeća Agencije, kaže nam Majda Uzelac, tajnica Povjerenstva, navodeći dalje:
– Povjerenstvo je donijelo odluku da se postupak za odlučivanje o sukobu interesa protiv dužnosnika Zdravka Baraća, v.d. ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije, neće pokrenuti, s obzirom da iz podataka i dokumentacije prikupljene povodom prijava ne proizlazi da bi u postupanju ili propustu dužnosnika moglo doći do povrede odredbi ZSSI-a – kaže Uzelac.
Na istoj se sjednici odlučivalo i o Baraćevu zahtjevu za mišljenjem u kojem je naveo da je 4. siječnja 2017. godine objavljen natječaj za ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije te da je u vrijeme objave natječaja obnašao funkciju v.d. ravnatelja HPA, funkciju koju obnaša i danas – naveli su nam u Povjerenstvu.
– Budući se prijavio na natječaj, a u razdoblju od 4. ožujka 2016. do 4. prosinca 2016. godine je obnašao dužnost pomoćnika ministra u Ministarstvu poljoprivrede, traži očitovanje Povjerenstva postoji li ograničenje iz čl. 20. Zakona o sprječavanju sukoba interesa vezano za njegovu prijavu na natječaj za radno mjesto ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije.
Povjerenstvo je dužnosniku, na temelju članka 20. stavka 4. ZSSI-a, dalo suglasnost za stupanje u radni odnos u Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji za radno mjesto ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije – navodi se u zaključku.