Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Osobe s duševnim smetnjama žale se na prisilnu hospitalizaciju

24.02.2017. 23:00
Osobe s duševnim smetnjama žale se na prisilnu hospitalizaciju


“Pomozite, moja prava su ugrožena!” naziv je stručnog predavanja koje je u sklopu 10. Tjedna psihologije Sveučilišta u Zadru održala Ksenija Bauer, savjetnica pučke pravobraniteljice za zaštitu ljudskih prava u Službi za osobe lišene slobode i Nacionalni preventivni mehanizam.
Bauer je u uvodu istaknula kako joj upravo to što je psihologinja puno pomaže u poslu koji obavlja u ovom središnjem državnom tijelu za suzbijanje diskriminacije i provođenje Nacionalnog preventivnog mehanizma za sprječavanje mučenja i drugih okrutnih, neljudskih i ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja (NPM).
– Područje koje pratimo odnosi se na zdravstvenu zaštitu i tretman zatvorenika u zatvorskom sustavu, osobe s duševnim smetnjama kojima je ograničena sloboda kretanja te organičavanje slobode kretanja u domovima za starije i nemoćne osobe, istaknula je Bauer pojašnjavajući kako se najveći dio njezina posla odnosi na pritužbe osoba. Najčešće su to, kazala je, zatvorenici koji se žale na kršenje njihovih prava iz zakona o izdržavanju zatvorske kazne, ali i osobe kojima je ograničena sloboda kretanja.
– Javljaju nam se osobe s duševnim smetnjama koje se žale na prisilnu hospitalizaciju, prisilni smještaj i prisilno zadržavanje, dok se zatvorenici najčešće žale na zdravstvenu zaštitu koja im se pruža u zatvorskom sustavu i različite povrede prava. U oba slučaja nakon zaprimljene pritužbe pučki pravobranitelj postupa po toj pritužbi, provodi ispitni postupak koji ponekad osim prikupljanja informacija iz nadležnih tijela, od nadležnih osoba, podrazumijeva i terensku provjeru, pojasnila je Bauer dodajući kako se drugi dio posla pučke pravobraniteljice, kad su u pitanju osobe lišene slobode, odnosi na obilaske u okviru kontrole provedbe Nacionalnog preventivnog mehanizma (NPM).
– Redovito obilazimo tijela ili ustanove u kojima se mogu nalaziti osobe lišene slobode. Nakon obilaska sastavljamo posebno izvješće, odnosno dajemo preporuke i upozorenja tijelima koje obilazimo, a potom idemo u kontrolu kako bi provjerili postupa li se po tim našim preporukama. Nacionalni preventivni mehanizam usmjeren je na spriječavanje mučenja, okrutnog postupanja, ponižavajućeg i neljudskog tretiranja ili kažnjavanja u mjestima gdje se nalaze osobe lišene slobode, istaknula je Bauer dodajući kako su upravo za provđenje tog preventivnog dijela važne informacije koje u pritužbama dobivaju, kao i informacije od građana koji im šalju svoja iskustva, primjerice, o liječenju u nekoj psihijatrijskohj ustanovi.
– Gledamo na što se žali pritužitelj, koja su mu prava povrijeđena, tražimo očitovanja od nadležnih tijela, prikupljamo informacije na terenu, no pučka pravobraniteljica može samo upozriti i preporučiti ali ne i naložiti da se nešto učini. Više je to jedan utjecaj moralnog autoriteta, zaključiila je Bauer dodajući kako u uredu pučke pravobraniteljice imaju zaista samo dobra iskustva s postupanjima nakon njihovih upozorenja na probleme koje su detektirali.
Inače, u službi za osobe lišene slobode i NMP koja osim u Zagrebu ima urede u Osijeku i Splitu, radi ukupno sedam savjetnika i savjetnica, odnosno pet pravnika, socijalni radnik i psiholog.
– Ukoliko sami primijetimo da nešto nije u redu, da se negdje i na neki način krše naša ljudska prava, možemo pomoći da se stvari po malo mijenjaju reakcijom, a ne prešućivanjem, zaključila je Bauer pozivajući svakog pojedinca da štiti svoja i tuđa prava.