Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sve više mladih pčelara, mentori im starije kolege

24.02.2017. 23:00
Sve više mladih pčelara, mentori im starije kolege


Udruga pčelara Velebit koja okuplja pčelare s područja Zadarske županije, dogodine će proslaviti punih pedeset godina postojanja. Odnedavno ima novo vodstvo, na njenom je čelu Željko Zrilić koji se pčelarstvom bavi zadnjih dvadesetak godina. Uz njega, u Nadzornom odboru su još i Damir Baričević, Zdravko Škorput, Marko Lučić i Neven Ražov.
Udruga je nastala 1968. godine zbog potrebe zadarskih pčelara za udruživanjem. Sada broji 108 članova koji ukupno imaju preko 5.000 košnica.
Zrilića smo upitali koji su najveći problemi zadarskih pčelara.
Najvažnija edukacija
– Naš glavni problem je patvoreni med koji se nalazi na policama naših dućana. Nemamo ništa protiv uvoza, ali on treba biti kontroliran i ljudi bi trebali znati što kupuju i odakle je taj med. Tržište postoji, ali ono ne bi trebalo biti bez kontrole. Radimo na zaštiti meda s područja Dalmacije, odnosno njegove izvornosti.
Udruga ima status neprofitne organizacije, a od ciljeva od kojih u budućnosti ne žele odustati, Zrilić na prvo mjesto stavlja edukaciju.
– Najbitnije je učenje i obrazovanje po pitanju uzgoja pčela i tretiranja pčelinjih proizvoda. Upravo zbog toga organizirali smo se tako da svaki naš novi, mlađi član, u jednom od nas starijih ima mentora s iskustvom. Jedno je učiti iz knjiga i s interneta, ali potpuno je druga stvar kada ti kolega prenese znanje stečeno dugogodišnjim iskustvom i praksom, ističe Zrilić i spominje EU fondove.
– Oprema za početak bavljenja pčelarstvom pojedinca koji nema ni znanja ni materijala je preskupa, ali zato ih upućujemo na EU fondove gdje dobro funkcionira pomoć pčelarima po principu povrata uloženog novca, kaže Zrilić i dodaje kako je pčelarstvo često i “nasljedno”, odnosno kako oca obično naslijedi sin.
Upitali smo ga i kakvo je brojčano stanje pčelara u našoj županiji i koliko se taj broj kroz godine promijenio.
Prostor u Jeretovoj
– Pomislili ste vjerojatno da je pčelara sve manje, ali nije. Sve nas je više i pčelarstvom se sve više počinju baviti mladi ljudi.
Pčelari su od Grada Zadra prije više godina na korištenje dobili prostoriju na adresi Jeretova 5, u blizini Branimirove obale, te je i dalje koriste. Ona je premala da na edukacije i predavanja primi sve zainteresirane članove pa se često okupljaju u prostorijama Strukovne škole Vice Vlatkovića, kao što su prije koji dan imali radionicu na temu “Pravilnik o držanju pčela i katastru pčelinjih paša”.
Često posjećuju i stručne sajmove te su tako lani bili na pčelarskom sajmu u Brdovcu, a uskoro će i do susjedne Slovenije, na sajam u Celje.