Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Galović: Naša istraga bazira se na dokumentima iz Haaga

Autor: Siniša Klarica

24.03.2009. 23:00
Galović: Naša istraga bazira se na dokumentima iz Haaga

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Svi podaci vezani za zločin u Škabrnji su u obradi. Naša istraga bazira se na dokumentima koje dobivamo iz Haaga, dokumentima bivše JNA i dokumentima iz ostalih izvora, a ne na izjavama koje je dao Rađen, rekao nam je županijski državni odjetnik Ivan Galović


Državno odvjetništvo u Zadru nastavlja istragu o ratnim događanjima u Škabrnji. To nam je jučer potvrdio županijski državni odvjetnik Ivan Galović. Naime, bivši zadarski pritvorenik Ernest Rađen u razgovoru za Zadarskli list dosad je iznio nove pojedinosti u vezi zločina u Škabrnji. Rađen je, koji je u doba zločina bio vojni policajac bivše JNA, rekao da bi slučaj stravičnog ratnog zločina, hrvatsko i srpsko pravosuđe moglo riješiti za nekoliko mjeseci. Bivši predsjednik HHO-a Žarko Puhovski nedavno je u emisiji HRT-a “Nedjeljom u dva” rekao da jedino zločin u Škabrnji, od svih velikih ratnih zločina počinjenih od strane srpskog agresora na RH ima elemente genocida. Puhovski je tu sintagmu izveo iz pravne definicije genocida, ali i u kontekstu hrvatske tužbe protiv Republike Srbije za genocid.
Na drugu stranu, Ernest Rađen u Zadarskom listu po prvi put iznosi imena svojih nadređenih, od kojih su neki u Beogradu dali iskaze zamjeniku županijskog državnog odvjetnika Slobodanu Denoni. Rađen čak po prvi put kaže da zapovjednik 180. motorizirane brigade Benkovac nije bio vrlo često spominjani Tripko Čečović, nego major Milivoj Ostojić. Posebice je važan podatak da su tzv. “organi bezbednosti” ili točnije načelnik sigurnosti 180. Motorizirane brigade major Branislav Ristić, istraživali događanja oko masakra u Škabrnji. Štoviše, Rađen ukazuje na zaostalu, skoro kompletnu dokumentaciju u Vojarni Benkovac iz koje se mogu rekonstruirati događanja ne samo 18. studenog 1991., nego i kasnije.
– Svi podaci vezani za zločin u Škabrnji su u obradi. Za sada vam ne možemo na tu temu govoriti s kim je sve zamjenik državnog odvjetnika razgovarao u Beogradu. Naša istraga bazira se na dokumentima koje dobivamo iz Haaga, dokumentima bivše JNA i dokumentima iz ostalih izvora, a ne na izjavama koje je dao Rađen, rekao nam je županijski državni odjetnik Ivan Galović.