Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Lakše se diše nakon gostujućeg boda

Autor: Drago Bajković

24.03.2009. 23:00
Lakše se diše nakon gostujućeg boda

Foto: Vedran SITNICA



Nadajmo se da je došao kraj porazima od Riječana, na Stanovima će uložiti sve napore ne bi li Riječane put Kvarnera ispratili s tucetom golova u njihovoj mreži. Ili barem jednim koji bi značio pobjedu.


Davno je to bilo kada su Zadrani posljednji put uzeli bod na gostovanju i to kod Zagreba u Kranjčevićevoj. Nakon toga dugo vremena suša, na gostovanjima su se redali poraz za porazom. I onda je došlo gostovanje u Varaždinu. Zadrani su igru bazirali na obrani svojih vratiju i uspjeli u svome naumu. Vuković nije kapitulirao, a za to je pored Zadrovog vratara zaslužna i cijela momčad prvoligaša sa Stanova. Malo je nedostajalo da Zadrani osvoje i preostala dva boda. Šaranovićev udarac nakon jedne kontre bio je umalo neprecizan i lopta je prohujala tik uz vratnicu. U svakom slučaju Zadrani su ostvarili ono po što su došli u Varaždin, bod je osvojen i Zadar se bodovno na ljestvici Prve HNL poravnao sa Sesvećanima.
Poraz Croatije i Intera
Momčad sa Stanova sada ima 20 bodova, kao i Croatia Sesvete koja je u Rijeci doživjela poraz što svakako odgovara Zadru. razlog zbog kojeg je Zadar posljednji je u gol razlici, obje momčadi su na -16 zgoditaka, ali Sesvećani su zabili više i imaju prednost na ljestvici. I u konačnom poretku u slučaju istog broja bodova Sesvećani bi imali prednost jer imaju dvije pobjede u međusobnom skoru sa Zadranima. Dobra vijest stigla je i sa Šubićevca. Šibenčani su već u 28. minuti vodili 4:0, nakon čega su ubacili u nižu brzinu i tim je rezultatom završila utakmica. Zaprešićani izgledaju poprilično loše i samo se možemo nadati da će tako nastaviti i dalje. Imaju tek bod više od Zadra i Croatije i ne bi bilo neobično kada bi već u sljedećem kolu ova tri suparnika zamijenila mjesta na ljestvici. U ostalim dvobojima valja izdvojiti svojevrsno iznenađenje u Maksimiru. Dinamo i Osijek odigrali su bez zgoditaka čime su “modri” ponovno zaostali dva boda za splitskim bilima. Hajduk je u kasnovečernjem dvoboju relativno lako svladao Zagreb i sada Dinamu bježi dva velika boda. Bit će tu još kikseva vodećih, to uopće ne treba čuditi s obzirom da je svakoj momčadi bod velik kao kuća. U 23. kolu Cibalia je ponovno bila uspješna na gostovanju, u 90. minuti zgoditkom Čuljka uzela je bod Koprivničanima.
Stanka zbog “kockastih”
Sada u prvenstvu slijedi stanka zbog kvalifikacijske utakmice “kockastih” za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Dok izabranici Slavena Bilića budu gostovali u Andori, prvoligaši će imnati tzv. mini pripreme za završnicu prvenstva. U sljedećem kolu Zadrani na Stanovima dočekuju Rijeku. U ovome prvenstvu izabranici Dalibora Zebića nikako da protiv momčadi s Kantride zabilježće pozitivan rezultat. Bili su tako blizu prije tri kola na Kantridi, kada su kod rezultata 1:1 u 80. minuti imali najstrožu kaznu. Župan nažalost nije pogodio, ili bolje reći, Radman je obranio, a u sljedećem napadu Sharbini je pogodio za pobjedu domaćina. Nadajmo se da je došao kraj porazima od Riječana, na Stanovima će uložiti sve napore ne bi li Riječane put Kvarnera ispratili s tucetom golova u njihovoj mreži. Ili barem jednim koji bi značio pobjedu. Sesvećani će u Kranjčevićevoj ugostiti Šibenčane koji su u odličnoj formi. Možemo se samo nadati da će nastaviti u istom ritmu i pobijediti Croatiju čime bi Zadranima napravili medvjeđu uslugu. Zaprešićani također igraju kod kuće, dočekuju Slaven Belupo koji ovoga proljeća i nije baš najuvjerljiviji. Vjerujemo da bi Koprivničanima moglo krenuti s obzirom da imaju odličnu momčad, a najbolje mjesto za tako nešto bilo bi u Zaprešiću. Naravno, u interesu Zadra. Vodeći dvojac Dinamo i Hajduk će na gostovanja. Nakon što je Osijek uzeo bod “modrima” u Gradski vrt stiže im Hajduk. Neće Splićanima biti lako u gradu na Dravi, ali nema im uzmaka. Ako misle biti prvaci moraju pobjeđivati i na gostovanjima. Dinamo će u goste kod Stanka Mršića. Cibalia je Hajduku otkinula bod, nema razloga da tako nešto ne naprave i Dinamu. U Hajduku bi im na tome bili zahvalni. I ostao je još jedan dvoboj i to iz sredine ljestvice, Varteks – Zagreb. U svakomm slučaju bit će to interesantno kolo, ali kao što smo rekli tek za petnaest dana. Slijedi kockasta raspodija, a onda se vraćamo prvoligaškom nogometu.


 BJELANOVIĆ OPERIRAN




Prema pisanju službene klupske internet stranice Saša Bjelanović, napadač Vicenze, prekjučer je operirao nosnu kost. Naime, na utakmici 32. kola u kojem je Vicenza poražena 3:1 u Modeni, Zadranin je zadobio frakturu nosne kosti. Bez obzir na to Bjelanović je izdržao do kraja utakmice, štoviše u sudačkoj nadoknadi uspio je zabiti i počasni gol sa svoju momčad. Bio je to Zadraninov 10. gol u sezoni. Koliko će Bjelanovićev oporavak potrajati znat će se sljedećih dana. Inače, Vicenza se, nakon što se dugo držala u gornjem dijelu ljestvice blizu zone ulaska u Serie A, nizom loših rezultata u posljednjim kolima spustila na 15. mjesto.


 DUILO U FINSKOM PRVOLIGAŠU


Mate Duilo, bivši igrač Zadra, potpisao je dvogodišnji ugovor s finskim prvoligašem Mariehamnom. Nekadašnji stoper prvoligaša sa Stanova dvije je sezone nastupao za švedskog trećeligaša Motalu, a novi angažman stigao je kao nagrada za njegove zapažene nastupe u inozemstvu. Duilo je za Zadar odigrao 77 utakmica, a za senoiorsku momčad zaigrao je 2003. godine u gostovanju Zadra na Poljudu. U dresu Zdara dao je šest zgoditaka. Za zadarskog lijevog stopera novi angažman u Finskoj svakako je još jedna odskočna stepenica u njegovoj inozemnoj nogometnoj karijeri.