Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nisam iznenađen dobrim rezultatima

Autor: Drago Bajković

24.03.2010. 23:00
Nisam iznenađen dobrim rezultatima

Foto: Daniel KASAP



Uspjeli smo niz neporaženosti s priprema prenijeti na utakmice za bodove i to je sjajna stvar – kaže Glumac


 Tomislav Glumac (1991.) nije – glumac. To je jasno nakon njegova četiri nastupa u dresu nogometaša Zadra ovog proljeća. Glumac je zapravo vrlo zanimljiv – nogometaš. Njegov nogometni put sličan je tolikim mladim igračima iz Dalmacije koji na ovaj ili onaj način završe u Hajduku. Razlika je samo u tome ih kojeg su vas dalmatinskog mjesta doveli na Poljud.
– Rođen sam u Dubrovniku gdje sam igrao za GOŠK, a u Hajduk sam došao s 15 godina. Nastupao sam za kadete i juniore Hajduka nakon čega sam kao junior potpisao petogodišnji profesionalni ugovor za Hajduk – objašnjava osamnaestogodišnji Glumac koji još pola godine ima pravo nastupa za juniore.
– Igrao sam Prvu HNL za juniore prošle jeseni i ove zime želio sam negdje pokušati u seniorskoj momčadi. Očekivao sam da bi se mogla realizirati neka posudba. Sve se otvorilo onog trenutka kada je Hajduk vratio na Poljud Mateja Jonjića, koji je prošle jeseni igrao za Zadar na poziciji stopera.
Jonjićeve preporuke
Jonjić se tako vratio s posudbe u Split odakle je na posudbu došao Glumac. Oba igrača su još uvijek juniori i kao takvi najmlađi su igrači u zadarskoj početnoj jedanaestorici. Zapravo, Jonjić je to bio, a sada ga je zamijenio njegov klupski kolega.
– Čuo sam se s Jonjićem koji mi je o Zadru rekao sve pozitivno. Posebno je hvalio atmosferu u momčadi u kojoj nema razlike između mlađih i starijih igrača. Kad sam došao na Stanove uvjerio sam se da je doista tako. Tražio sam priliku u seniorskoj momčadi i dobio sam je, na čemu sam posebno zahvalan treneru Daliboru Zebiću i upravi koja je realizirala moju posudbu.
Glumac igra na poziciji lijevog stopera. Lijeva noga njegov je najjači adut, desnom, kako kaže, služi se samo za hodanje.
– Oduvijek sam igrao lijevog stopera ili lijevog braniča. Ta mi je uloga namijenjena i u Zadru.
Zadarskih 3-5-2 Dubrovčaninu odgovara kao i raspored 4-4-2.
– U juniorima Hajduka sam igrao 4-4-2, a raspored koji imamo u Zadru za mene kao stopera nije značajno drugačiji. Razlika je što u 3-5-2 postoji korektor koji uvijek dobro dođe. Skočibušić, i sada Milin protiv Međimurja, odlično se snalaze na toj poziciji, dobro nas raspoređuju, a to potvrđuje i činjenica da smo u četiri utakmice primili dva gola. Uopće, cijela momčad obrambeno igrao jako dobro.
Protiv Međimurja se pokazalo ne samo obrambeno nego i napadački.
– Od obrane sve polazi i kad je taj dio u redu onda se mora otvoriti i u napadu. U posljednje dvije utakmice pokazali smo vrlo strpljivu i mudru igru. Protiv Dinama smo znali što nam je činiti u svakom trenutku, a Međimurje smo pritisnuli kad je bilo potrebno.
Četiri proljetna kola bez poraza učinak je s kojim su na Stanovima itekako zadovoljni.
– Nisam iznenađen što smo u proljetnoj polusezoni još uvijek bez poraza. Ono što smo prikazivali na prijateljskim utakmicama, a posebno na posljednje dvije prije nastavak sezone, protiv Solina i Hajduka bilo je ohrabrujuće. Znali smo da su prvenstvene utakmice nešto drugo, ali uspjeli smo niz neporaženosti s priprema prenijeti na utakmice za bodove i to je sjajna stvar.
Riješiti ostanak
Zadrani su u subotu gosti Croatije Sesvete, momčadi koja prednjači u problemima s “unutarnjim poslovima”. Sesvećani svako malo smijene trenera, stalno su gosti, igrači odlaze i dolaze kao na kolodvoru, ali svejedno se ne daju. U prošlom kolu izvukli su tako 0:0 u Gradskom vrtu.
– Nitko se neće predati, tako ni Croatia, posebno dok imaju bilo kakve šanse za ostanak u ligi. Za nas je jako važno tu utakmicu ne izgubiti. Tako bismo sačuvali kontinuitet neporaženosti, što znači i dobru atmosferu u svlačionici. Osim toga, svaki bod s gostovanja je dragocjen, bez obzira je li osvojen protiv Dinama ili Croatije.
Glumac zna da je pred Zadrom prijelomni dio sezone ili će se momčad sa Stanova u sljedeća dva-tri kola učvrstiti u sredini ljestvice ili slijedi borba za izbjegavanje posljednje tri pozicije do posljednje minute.
– Imamo dobru situaciju koju moramo iskoristiti. Svima nam je cilj što prije se riješiti briga oko ostanka i do kraja sezone igrati neopterećeni. Ako želimo da tako zaista i bude idealno bi bilo kad bismo pobijedili Croatiju…


 MOGUĆ OSTANAK U ZADRU




Glumac se ovo ljeto vraća na Poljud, ali to ne znači da je njegov posao u Zadru završio.
– Ukoliko ne budem u konkurenciji 20-ak igrača Hajduka za prvu momčad ne znam koliko bi nova posudba imala smisla. Zato je moguć i povratak u Zadar, a u kojem statusu tek treba vidjeti. U Zadru mi je odlično i sve opcije za sljedeću sezonu su otvorene.


 SPLIĆANI UZELI IGRAČE I POSLALI IH NA KLUPU


Na Poljud se igrači s posudbe malo kad vraćaju u prvu momčad. Potvrđuju to i nedavno aktiviranje relacije Poljud – Stanovi – Poljud. Splićani su tako odlučili iz Zadra s posudbe povući Gorana Jozinović i Mateja Jonjića, za koje je praktički bio dogovoren ostanak u Zadru. Oba igrača trenutačno nisu u prvoj momčadi “bilih”. Jonjić i Jozinović Zadru su bili vrlo korisni, a sada odjednom nisu “ni na nebu ni na zemlji”. Iz Zadra su morali otići, a u Hajduku se nisu ustalili u prvih 11. Slično je i s Marinom Ljubičićem, s tom razlikom što on Zadru nije bio posuđen već je imao ugovor s klubom sa Stanova. Hajduk je želio i dobio Ljubičića, ali ni za njega nema mjesta u prvih 11 (u prošlom kolu je ušao u drugom poluvremenu protiv Lokomotive). Zadar je spomenutim odlascima itekako oslabljen, a Hajduk se (još) od svih tih igrača nije pojačao…


 SKOČIBUŠIĆ SE VRAĆA NA LIBERA


Utakmicu 22. kola na gostovanju (Kranjčevićeva) protiv Croatije Sesvete Zadrani igraju u subotu 27. ožujka u 15 sati. Iz momčadi zbog tri žuta kartona ispada Jure Jerbić, a na poziciju stopera vraća se Stjepan Skočibušić. Dalibor Zebić kaže kako trenutačno ima dvije dvojbe, poslati u veznu liniju Milina ili Ćurjurića, odnosno na desni bok Marunu ili Bilavera.