Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Sokolar: Udarit ćemo na organizirani kriminal

Autor: Minja Gugić

24.03.2010. 23:00
Sokolar: Udarit ćemo na organizirani kriminal

Foto: Zvonko KUCELIN



Na novinarsko pitanje je li on kao “čovjek sa strane, a na iznutra” postavljen kako bi mogao raditi bez ikakvih pritisaka, Sokolar je sa smješkom odgovorio: “Sami ste odgovorili na to pitanje”
Imenovan sam načelnikom ove PU uprave na mandat od šest do devet mjeseci radi stabiliziranja te daljnjeg unapređivanja našeg rada. Stanje sigurnosti na području PU zadarske je povoljno, ali naravno uvijek može bolje. Cilj nam je ostvariti dobru međunarodnu suradnju, biti otvoreni za javnost te ostavariti zakonitost i red svih policijskih službenika – rekao je danas na “inaguracijskoj ” pressici novi načelnik PU zadarske, Zlatko Sokolar.
Prostorija za sastanke u Upravi PU zadarske bila je gotovo premala za novinare i fotoreportere svih zadarskih redakcija koji su se željeli upoznati s novim načelnikom, a pitanja su pljuštala, naravno i ona provokativna.
Međutim, novi se načelnik nije dao smesti. Odgovarao je strpljivo, općenito i diplomatski, pa je tako i izbjegao konkretan odgovor na novinarsko pitanje zašto je ustvari došlo do smjene, odnosno kako kažu u policiji, rotacije bivšeg načelnika Antuna Dražine.
– Rad jednog tijela ovisi o cjelokupnom timu. O razlozima smjene ili rotacije bivšeg načelnika, sad ne mogu govoriti. Antun Dražina otišao je uzdignuta čela. Uskoro u Zadar stiže ministar Karamarko i čelništvo policije, pa ćete to pitanje postaviti njima. U svakom slučaju smanjenje koruptivnih i drugih djela je na zadovoljavajućoj osnovi. Čelništvo Uprave diktira tempo rada PU i od svakog se pojedinca očekuje maksimalan doprinos i svaki će pojedinac morati podnijeti svoj dio odgovornosti. Mi na čelu Uprave smo dužni osigurati sve uvjete rada kako bi svi bez zadrške obavljali svoj posao i kako bi se još jače udarilo na organizirani kriminal – naglasio je načelnik Sokolar dodajući kako očekuje i bolju suradnju s drugim tijelima kao što je državno odvjetništvo, državni inspektorati i svi oni koji su uključeni i zaduženi za kazneni progon.
Na kraju je među ostalim, načelnik Sokolar pojasnio novinarima kako je vremensko razdoblje koje ima na raspolaganju sasvim dovoljno ” za upoznavanje situacije” tim više što se on upoznao s rezultatima rada PU zadarske i prije nego što je došao te, kako je rekao, većinu kolega poznaje od ranije.
Na novinarsko pitanje je li on kao “čovjek sa strane, a na iznutra” postavljen kako bi mogao raditi bez ikakvih pritisaka, Sokolar je sa smješkom rekao:
“Sami ste odgovorili na to pitanje”.


 NOVOSELOVIĆEV ODLAZAK NEMA VEZE S MOJIM DOLASKOM


Iako to nije pokazao, novog je načelnika “ubola” primjedba jednog novinara kako je u Zadru osuđeni kriminalac koji je robijao zbog pljačke banke, otvorio kafić i vozi skupocjeni mercedes pred očima policije i financijske policije. Sokolar to nije komentirao. Što se pak, tiče odlaska načelnika krim policije Antuna Novoselovića u prijevremenu mirovinu od 1. srpnja, Sokolar je pojasnio kako je Novoselović zahtjev podnio sam te kako se još se ne zna tko će ga naslijediti. Naglasio je i da Novoselovićev odlazak nema veze s njim jer je dogovoren prije njegovog imenovanja na čelo PU zadarske.