Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Završava analogno, a počinje digitalno tv-doba

Autor: Siniša Klarica

24.03.2010. 23:00
Završava analogno, a počinje digitalno tv-doba

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Komplicirano uređenje prijama digitalnog TV signala biti će u zgradama koje imaju stare tv sustave, pa je moguće da neki tv-uređaji uopće neće biti, zbog spomenutih visokih frekvenencija odašiljanja, u mogućnosti primati tv sliku


Stanovnici Zadarske i Šibensko-kninske županije od 30. ožujka moći će pratiti nacionalni TV program u novoj digitalnoj tehnici. Onima koji imaju vlastitu TV opremu i infrastrukturu kao što su vlasnici obiteljskih kuća, preporuča se da ne uklanjaju niti ne mijenjaju svoju postojeću TV antenu jer neophodna i za prijam digitalnog signala. Kako tehnologija emitiranja digitalnog TV programa ipak nije uskladiva s većinom starijih TV uređaja koje hrvatski građani danas i dalje koriste u najvećoj mjeri, potrebno je osigurati odgovarajući digitalni prijamnika koji se priključuje na analogni TV aparat.
Digitalni prijem može se osigurati nabavkom ili korištenjem TV uređaja novije generacije, a koji u sebi već ima ugrađen digitalni prijamnik. Obično je riječ o novim „LCD” ili „plazma” aparatima s ravnim ekranom, na kojima je mogućnost prijama digitalnog signala često na neki način navedena ili na samom kućištu uređaja (kratica DVB-T), ili u njegovim uputama za korištenje.
Međutim, ovih dana iskrsnulo je nekoliko, vrlo zanimljivih problema. Oni se odnose prvenstveno na stanare u zgradama koji se koriste zajedničkim antenskim sustavom. Naime, obrti i poduzeća koji ovih dana instaliraju i prilagođavaju sustave prijemu digitalnog TV signala, čine to na način da u sustav uvode digitalni signal, ali ga pretvaraju u analogni. To se čini kako stanari ne bi morali kupovati digitalne prijemnike za svoje starije tv uređaje. Naravno, u sustav se pušta i originalni digitalni signal za tv uređaje novije generacije. Problem je što svi ti sustavi ne rade na 51. ili 59 kanalu, nego se spuštaju na što manju frekvenciju, da bi prijam tv programa bio dostupan svima. Dakle, HRT 1, HRT 2, NOVA TV i RTL na području Zadarske i Šibensko-kninske županije nastavit će se emitirati putem digitalne zemaljske televizije na kanalu 51. odnosno kanalu 59. ali će u sustavima u zgradi biti potrebno tražiti te iste programe na nekom drugom kanalu. Posebice komplicirano uređenje prijama digitalnog TV signala biti će u zgradama koje imaju stare tv sustave, pa je moguće da neki tv-uređaji uopće neće biti, zbog spomenutih visokih frekvenencija odašiljanja, u mogućnosti primati tv sliku. Također doznajemo da je 51 kanal koji se emitira s odašiljača Ugljan „nestabilan”. Točnije „Odašiljači i veze” još nisu podesili odašiljač MUX-a na Sv. Mihovilu i s njime uskladili sve ostale odašiljače koji djeluju na istom kanalu, na cijelom području Zadra. Posljedica je ili preoštra ili slika koja ne odgovara standardu emitiranja. Kako bi građani jednostavnije nastavili s praćenjem programa lokalnih TV postaja, a koje većinom tek trebaju uvesti digitalnu infrastrukturu, njihov će se signal u međuvremenu eksperimentalno digitalno prenositi na 31. kanalu. Većina digitalnih prijamnika u svojim sustavima ima mogućnost automatskog traženja i memoriranja kanala te korisnici uglavnom neće trebati zasebno podešavati postavke za svaku pojedinu postaju. Na drugu stranu, nikakve problem oko prijama tv signala ne bi trebali imati građani koji TV program prate putem kabelske, satelitske ili internetske televizije i zato ne trebaju nabavljati nikakvu dodatnu opremu i poduzimati ikakve radnje. Očekuje se da će sve te sinkronizacije i prilagodbe biti završene do kraja ovog mjeseca, kad na zadarskog području završava analogno, a počinje digitalno tv-doba.


 KAKO IZBJEĆI IZGARANJE DVB PRIJAMNIKA




Monteri koji ovih dana ugrađuju DVB prijemnike upozoravaju na vrlo često izgaranje uređaja. Naime, na DVB uređaju za prijam digititalnog signala se ne smije uključivati opcija za pojačanje signala. Većina novih antenskih sklopova, kućnih antena ili sustav u zgradama već ima pojačanje i kad se kroz sustav pošalje dodatnih 12 V, dolazi do izgaranja DVB prijamnika.


 PROBLEME ĆE STVARATI TALIJANSKI ODAŠILJAČI


Na dodatnu potrebu sinkroniziranja i usklađivanja cijelog sustava prijama digitalnog tv signala upućuje i telekomunikacijski stručnjak Rade Punoš. Punoš kaže da bi problem mogli proizvesti talijanski odašiljači. Na zadarskom području posebice „opasan” mogao bi biti onaj u okolici Ancone.
– Talijani se drže propisa i konvencija, ali koriste puno kvalitetnije sustave prenošenja tv signala. Ti sustavi imaju i desetorostruko veće pojačanje od hrvatskih. Mišljenja sam da se digitalni tv signal ne može emitirati s postojećih 250 W nego s najmanjom snagom od 2,5 kW jer bi u protivnom moglo doći do problema, osobito u ljetnim mjesecima, kaže Punoš.