Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Priznanje za ratni i mirnodopski doprinos

24.03.2011. 23:00
Priznanje za ratni i mirnodopski doprinos


Među deset potencijalnih laureata godišnje  županijske nagrade je i Udruga  specijalaca Domovinskog rata  “Poskoci”. Ove godine “Poskoci” su u zadarskom Arsenalu  obilježili dvadesetu obljetnicu  svog osnivanja kao prva postrojba Specijalne policije osnovana u Republici Hrvatskoj.  Ratni ju je put vodio od Polače,  gdje je poginuo Franko Lisica,  prva žrtva Domovinskog rata  iz Zadarske županije, pa sve do  oslobodilačkih akcija u Oluji.  “Poskoke” se smatra jednom  od najelitnijih postrojbi Hrvatske vojske i policije u Domovinskom ratu.
– Nakon Grba grada Zadra  koji je 1994. dobila naša postrojba, ovo je drugo veliko  priznanje koje dolazi iz jedne  od naših jedinica lokalne i područne samouprave. Važno je  istaknuti da su se pripadnici  Specijalne policije kao skupne  snage prvi put okupile baš u  Zadarskoj županiji na Velebitu  i to u akciji Maslenica, odakle  je počeo njihov zajednički pobjednički put koji je kulminirao  u pobjedničkoj akciji Oluja, rekao je dopredsjednik Središnjeg odbora Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata, inače nekadašnji pripadnik “Poskoka” Danko  Knez.
Njegov kolega i predsjednik  udruge Ivica Kapetanović rekao je da je županijska godišnja nagrada za sve specijalce velika čast.
– Naša udruga još nije dobila  nagradu na ovako visokoj razini. Time je naše zadovoljstvo  veće jer se ovom nagradom  priznaje ratni i mirnodopski  doprinos naših specijalaca koji  su velikom većinom potekli baš  iz Zadarske županije. Ova nagrada bit će nam samo poticaj  za daljnju suradnju s našim  gradom i njegovom županijom  te da i nadalje budemo na pomoći našem članstvu, promičući i u mir ono zajedništvo  koje nas je krasilo u ratu, rekao  je Kapetanović.