Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ruševina s početnom cijenom od 6 milijuna kuna

24.03.2011. 23:00
Ruševina s početnom  cijenom od 6 milijuna kuna


Nekoliko puta sam dovodio potencijalne strane investitore i bilo im je preskupo. Arhitekt kojeg su jedni investitori doveli rekao je da je zgrada u derutnom stanju, nagrizlo ju je more, loša je statika i da bi je trebalo rušiti. Jednostavno, nije prilagođena vremenu u kojem živimo i zato je cijena koju vlasnik traži nerealna. A uređenje odmarališta Novigradu previše znači, govori jedan općinski vijećnik


Završena je  riva, posađena stabalca, obnovljena srednjovjekovna crkva  Sv. Kate, uređen park ljekovitog mediteranskog bilja, u  posljednje vrijeme Novigrad  užurbanim tempom vraća svoj  stari sjaj. Da bi postao turistički  biser kakav je nekad bio, nedostaje možda više toga, ali  najuočljiviji nedostatak je derutno odmaralište Slavijatransa na donjoj plaži, u kojem se  već dugo nitko ne odmara, već  tako napušteno stoji od Domovinskog rata.
Odmaralište “na  bubnju”
Na izvrsnoj lokaciji, s velikom terasom i s malo zelenila  uz more, ovo odmaralište nekad je primalo brojne goste.  Organizirali su se tu plesnjaci,  koncerti i vjenčanja.
Upravo tako nešto i nedostaje Novigradu. Mještani su  složni u tome da odmaralište  nagrđuje izgled Novigrada, a  zatomljuje se i turistički potencijal objekta od kojeg može  imati koristi i investitor i cijelo  mjesto. Kako kaže jedna  mještanka, tu bi se mogla  održavati vjenčanja i slične zabave koje bi žene u mjestu pomogle organizirati, urediti…  Osim toga, bez obzira na aparthotel Agava na gornjoj plaži,  autokamp AdriaSol Mulić,  kuće za odmor i apartmane, u  Novigradu nedostaje smještajnog kapaciteta za organiziranje  nekih većih skupova.
Postoje razne ideje, a kako  smatraju mještani, sve je bolje  nego trenutačno stanje. Samo  se čeka tko će investirati jer  zgrada je na prodaju. U dvotrećinskom je vlasništvu prijevozne tvrtke Slavijatrans d.d., a  vlasnik preostale trećine je brokerska kuća Complete Line.
– Mi smo i sami htjeli ulagati  u obnovu objekta, no uslijedila  je gospodarska kriza i nismo se  htjeli dodatno zaduživati, tako  da prodajemo objekt po početnoj cijeni od 6 milijuna kuna.  Do sad smo imali nešto zahtjeva kupaca, neki su se samo  interesirali, a neki nude  obročna plaćanja. Ako se radi o  ozbiljnoj osobi ili tvrtki, ako se  stvori garancija plaćanja, pristali bismo i na obročno  plaćanje, govori Miljenko  Stuhne, direktor obje tvrtke u  čijem je vlasništvu objekt.
Projekt za hotel
Kako dodaje Stuhne, objekt  je očišćen od smeća nastalog u  ratu i poslije njega, priključena  je struja, a postoji i gotov projekt za hotel od desetak soba.
– U projektu je predviđeno  sve, do zadnje utičnice. Ukupni  teren ima 1.000 metara četvornih, a po projektu je u hotelu zamišljeno desetak soba  od pedesetak kvadrata. Razumljivo, voljeli bismo prodati  objekt zbog nas samih, ali osim  toga, bilo bi nam drago zbog  Novigrada da se to uredi. Mjesto turistički napreduje i vjerujem, da se netko pošteno primi posla, da mu investicija  može biti uspješna. Čak postoje mogućnosti kreditiranja  preko fondova ili HBOR-a,  kaže Stuhne.
Ipak, po ovoj cijeni, smatra  jedan novigradski općinski vijećnik, teško da će netko investirati.
– Nekoliko puta sam dovodio  potencijalne strane investitore  i bilo im je preskupo. Arhitekt  kojeg su jedni investitori doveli  rekao je da je zgrada u derutnom stanju, nagrizlo ju je  more, loša je statika i da bi je  trebalo rušiti. Jednostavno, nije prilagođena vremenu u kojem živimo i zato je cijena koju  vlasnik traži nerealna. A  uređenje odmarališta Novigradu previše znači. Imamo novu  rivu, a na kraju nje – ruglo,  govori vijećnik.
Dok prekriveno zelenom jutenom mrežom čeka svog investitora, donja plaža koju  “krasi” nekadašnje odmaralište  ostaje zapostavljena, a mještani se stalno pitaju hoće li se na  terasi odmarališta ponovo plesati.