Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Općina tražila i našla najpovoljnije geodete i arhitekte

Autor: Velimir Brkić

24.03.2013. 23:00
Općina tražila i našla najpovoljnije geodete i arhitekte

Foto: Velimir BRKIĆ



Kako bismo građanima financijski još više olakšali postupak legalizacije obavili smo razgovore s brojnim uredima i uspjeli, dobili smo najjeftinije geodetske i arhitektonske elaborate, istaknuo je načelnik Marušić dodajući da su geodetske snimke po cijeni od 1.700 do 2.100 kuna, a snimke izvedenog stanja od 16 do 22 kune


Rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata neumoljivo teče i svi oni koji to ne  učine do 30. lipnja 2013.  godine, dovode se u situaciju u kojoj bi zakonodavac  mogao posegnuti za najstrožim mjerama. Država će  zasigurno pooštriti i poskupjeti postupak, a moglo  bi krenuti i rušenje ili  plaćanje velikih novčanih  kazni. U krizi i praznoj  državnoj blagajni sve je moguće.
– Jedan od poticaja  građanima za legalizaciju  bit će smanjenje komunalnog doprinosa s tri na samo  jednu kunu po metru prostornom. Odluka će se donijeti na prvoj sljedećoj sjednici Općinskog vijeća,  najavio je predsjednik Ivica  Šarić.
Govoreći o postupku legalizacije, Šarić je rekao da  se ne moraju legalizirati objekti izgrađeni do 15.  veljače 1968. godine, kao i  oni objekti koje je država  obnavljala u ratom pogođenim područjima, osim  ako nisu naknadno dograđivani.
Geodetski elaborati (geodetske snimke) su po cijeni od 1.700 do 2.100 kuna, a arhitektonski (snimke  izvedenog stanja) od 16 do  22 kune, odnosno od 2,10  euro do 2,80 eura. Naime,  za legalizaciju postoji četiri  tipa kuća. Građani mogu  odabrati ovu ili bilo koju  drugu ovlaštenu kuću.
U Zemuniku ima 660 nelegaliziranih objekata. Objekti izgrađeni poslije lipnja  2011. godine ne mogu se legalizirati.