Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Mario Ljubičić – državni prvak generacije u informatici

24.03.2016. 23:00
Mario Ljubičić – državni prvak generacije u informatici


– To je vizualni programski jezik koji se u nižim razredima više usmjerava na crtanje geometrijskih oblika. Ipak ovdje se radi o složenim oblicima koji nisu nimalo obični. Težina je izuzetna, pogotovo za petaša, kazao je Marianović, dodajući kako pobijediti u konkurenciji sa zagrebačkim školama nije mala stvar
Mario Ljubičić, učenik petog razreda OŠ Šimuna Kožičića Benje novi je državni prvak svoje generacije u informatici. Osim što je državni prvak, ovaj učenik je postigao visokih 194 od ukupnih 200 bodova. Drugi po redu natjecatelj imao je pedeset bodova manje, odnosno 144 boda, pojasnio je Mariov mentor Anto Marianović, učitelj informatike u OŠ Šimuna Kožičića Benje.
– Ta greškica koja mu se i dogodila, može se smatrati greškicom u hodu koja se može desiti svakom programeru, kazuje Marianović koji je Ljubičića pripremao u programskom jeziku Logo.
– To je vizualni programski jezik koji se u nižim razredima više usmjerava na crtanje geometrijskih oblika. Ipak ovdje se radi o složenim oblicima koji nisu nimalo obični. Težina je izuzetna, pogotovo za nekog tko je u petom razredu, kazao je Marianović, dodajući kako pobijediti u konkurenciji sa zagrebačkim školama koje imaju puno bolje uvjete, nije mala stvar te da se o tome inače može samo sanjati.
A što se tiče Marija, on je svoje zadatke, kaže, riješio u sat i pol vremena, nakon čega mu je ostalo još pola sata slobodnog koje je na ispitu odlučio utrošiti za promišljanje o šahovskoj partiji koju je zbog odlaska na natjecnaje morao ostaviti nedovršenu. Naime, Mario je aktivni šahist posljednjih pet godina u zadarskom klubu Casper. Prije pola godine je tako gostujući sa svojim klubom na turniru na Korzici osvojio 350 eura nagrade. I ovog petka sudjelovat će na tjednom klupskom turniru, a šah mu je djelomično, uz zanimanje za matematiku, ali i igranje igrica na kompjutoru, pomogao i pri rješavanju informatičkih zadataka. S programiranjem susreo se tek ove godine, no nekako mu je, kako kaže, “sjelo”.
– Sigurno nisam mislio da to ide da ‘nešto malo učiš, pa dva sata igraš igrice’, nego sam mislio da je to matematičko učenje. Bilo je tako. I kada sam vidio Logo, učinilo mi se lagano. Početno smo radili laganije zadatke, kasnije krenuli na teže i to je bilo to, pojašnjava ovaj izuzetan učenik koji od predmeta u školi najviše voli matematiku. I naravno, odličan je učenik. S programiranjem će nastaviti sigurno i dalje, kaže, i to upoznavanjem novih programskih jezika.
Irena JURJEVIĆ
 
 
 
— Slika
Mario Ljubičić i njegov mentor Anto Marianović, učitelj informatike u OŠ Šimuna Kožičića Benje
Zvonko KUCELIN