Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sarkofag zazidanca Jurja uskoro izložen javnosti

24.03.2016. 23:00
Sarkofag zazidanca Jurja uskoro izložen javnosti


Nakon izložbe sarkofag će postati dio stalnog postava srednjovjekovne zbirke Arheološkog muzeja
U novoj sezoni stalni postav srednjega vijeka Arheološkog muzeja bit će obogaćen novim vrijednim kamenim spomenikom, izvijestila je Marina Brkić, voditeljica Odjela za marketing i odnose s javnošću Arheološkog muzeja Zadar.
U radionici za konzervaciju i restauraciju Arheološkog muzeja privodi se kraju postupak konzervacije i restauracije kamenog sarkofaga iz vremena biskupa Donata. Riječ je o jednom od najznačajnijih srednjovjekovnih nalaza Arheološkog muzeja u posljednjih nekoliko desetljeća. Sarkofag je otkriven tijekom istraživanja koja je Arheološki muzej provodio na Trgu Petra Zoranića 2011. godine. Natpis na licu sarkofaga kazuje kako u njemu počiva Juraj grešnik, svećenik i reklauz (reclausus). Pojam reklauz označava jedan od najstrožih oblika monaštva, koji podrazumijeva osamljenički život u maloj ćeliji, u potpunoj izolaciji od svijeta. Zbog specifičnog načina života za njih se znalo reći kako su živi zazidani, a u hrvatskom jeziku nazivalo ih se i zazidancima.
Zahtjevan postupak konzervacije i restauracije provodi se u muzejskoj radionici pod vodstvom Marije Zorice, a u postupku konzervacije i restauracije sudjelovali su muzejski tehničar Frane Šunić, restauratorica Martina Rajzl, restauratorica pripravnica Marija Elena Lučić. Program konzervacije i restauracije spomenika u cijelosti je financiran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
Nakon završetka postupka konzervacije, sarkofag će široj javnosti biti predstavljen na prigodnoj izložbi koja će biti otvorena početkom turističke sezone, a potom će biti izložen kao dio stalnog postava srednjovjekovne zbirke Arheološkog muzeja. Na taj način stalni postav Muzeja biti će obogaćen još jednim spomenikom od iznimne vrijednosti i značaja, ističe se u priopćenju.