Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Uskrsni ručak: Mladi pivac, janjetina, rezanci, šparoge, jabuke…

24.03.2016. 23:00
Uskrsni ručak: Mladi pivac, janjetina, rezanci, šparoge, jabuke…


Na meniju je juha opd domaćeg pivca, janjetina ispod peke ili pečena u pećnici, salata od šparoga te ružice od jabuka kao slatka varijanta za sve one koji nemaju vremena ili želje pripremiti pogače
Uskrsni ručak, posebno one proširene varijante koje uključuju i svu rodbinu nije nikad bilo lako isporučiti. Još kad se tome pridoda i cjelodnevna izrada pogača, stvari postaju još stresnije. Odlučili smo zato savjet potražiti kod onih koji dnevno iz svoje kuhinje “izbacuju” stotine narudžbi, pa im se tako jedan poveći obiteljski ručak čini kao mačji kašalj.
Ako još umjesto pogača ubacimo jednu drugu slađu i izradom kraću alternativu, možda vam uspijemo pomoći da uskrsni dan prođe glatko i bez puno stresa.
Juha
Dalibor Pavlović, kuharski šef restorana Bruschetta, na našu zamolbu brzo je složio jednostavan uskrsni jelovnik sastavljen od tradicionalnih jela, upotpunjen onim sitnim savjetima kako bi krajnji rezultat bio što slasniji. Sve opisano postavio je u vremenske okvire kako bi svatko za sebe mogao posložiti izradu kako mu odgovara. Na meniju je juha opd domaćeg pivca, janjetina ispod peke ili pečena u pećnici, salata od šparoga te ružice od jabuka kao slatka varijanta za sve one koji nemaju vremena ili želje pripremiti pogače. Za ružice, potrebno je pak od prihvatljivih 45 minuta do sat vremena izvedbe.
– Za domaću juhu od pivca s rezancima za izvedbu je potrebno do sat i pol vremena. od namirnica je potreban jedan domaći pivac, korjenasto povrće: mrkva, korijen celera, kapula, jedan svježi pomidor, vegeta i sol.
Pivac neka po mogućnosti bude domaći iz mesnice, ili sa sela. No, bitno je da se zna da je domaći, napominje Pavlović koji još dodaje kako korjenasto povrće prethodno peče na laganoj otvorenoj vatri, roštilju ili gradelama, ne da izgori, već da se iz povrća izvuku sve vrijednosti.
Pivac se prethodno očisti, otklone mu se iznutrice te se opere. Treba ga staviti kuhati u slanu vodu na srednje jaku vatru, ubaciti pečeno povrće, dodati začine. U juhu se može dodati svježa rajčica.
Ispod peke
Kad je juha gotova u nju se ubacuju rezanci koji su prethodno kuhani u drugoj vodi kako se ona ne bi zamutila.
Za domaće rezance, po receptu kuhara Pavlovića, potrebno je oko pola sata za izradu, a od namirnica jedno jaje, 100 grama oštrog brašna i žlica pasirane rajčice.
Sastojke treba, savjetuje kuhar, dobro umutiti i sjediniti, pobrašniti radnu plohu i razvaljati valjkom na tanko. Nožem razrezati na tanke rezance. Preporučljivo je rezance raditi dan ranije kako bi se mogli prosušiti do sutradan. Prije kuhanja potrebno je prosuti rezance na sito.
Janjetina ispod peke (za osam osoba) – jelo je koje za izvedbu traži vrijeme priprema od pola sata te dva do tri sata za pečenje.
Od namirnica kuhar Pavlović navodi 3,5 kg (oko 0,4 kg po osobi) domaće janjetine, 2 kg domaćih krumpira, korjenasto povrće – mrkva, kapula, malo svinjske masti, te sol i papar.
– Meso trba isprati i nasjeći na manje komade od pola kilograma. Korjenasto povrće isjeći na malo grublje komade (mrkva na pola, kapula na četiri dijela, krumpire na četiri dijela. Zatim u veliku posudu staviti krumpir i korjenasto povrće, posoliti, popapriti i izmiješati. Baciti preko toga tri, četiri žlice masti. Meso prethodno dobro posoliti i utrljati solju, postaviti preko krumpira i povrća te poklopiti. Savjet je da se meso peče što dulje na nižoj temperaturi, kako bi bilo sočnije. U ovom slučaju najbolje je peći meso na 160-170 stupnjeva, dva i pol do tri sata, savjetuje pavlović, dodajući kkao je se po potrebi može otklopiti poklopac ili folija pred kraj da bi se stvorila korica i meso dobilo boju.


Šparoge i jaja


U slanu kipuću vodu na minutu iskuhati šparoge. Ukoliko nema prethodno već skuhanih jaja od uskrsnog doručka, staviti jaja u slanu vodu i pri kraju njihova kuhanja ubaciti šparoge. Poslužiti s maslinovim uljem i octom. Vrijeme izvedbe 20 minuta.




Ružice od jabuka


Za pripremu je potrebno 700 gr lisnatog tijesta, domaća crvena jabuka, mascarpone i med. Potrebno je razvaljati tijesto na trakice duljine 20 cm, debiljne 1 mm, širine 5 cm. Jabuke oprati, ostaviti koru, no izvaditi jezgru te staviti u hladnu vodu u kojoj su izcijeđena dva limuna kako bi se izbjegla oksidacija. Presjeći na dodatne polovice te narezati na tanke ploške. Trakice od tijesta namazati marmeladom od naranče, posuti s malo cimeta, te na njih od sredine postaviti narezane jabuke. Preklopiti, te zarolati traku od jednog kraja do drugog. Staviti u silikonske kalupe te u pećnici peći 45 minuta na 165-175 stupnjeva. Preporučljivo je koristiti ventilator. Ružice od jabuka se mogu servirati tople ili hladne. Posuti s malo šećera u prahu, s kremom od mascarpone sira istučenog s medom. Vrijeme izvedbe od 45 minuta do sat vremena.


 
 
— Slika
Dalibor Pavlović, kuharski šef, svakom jelu posvećuje puno pozornosti
 
— Slika
Pavlović u kuharskom “žaru”
 
— Slika
Slatko jelo kao umjetničko djelo