Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Priča o moru kroz fotografiju, glazbu, poeziju i film

24.04.2012. 22:00
Priča o moru kroz fotografiju, glazbu, poeziju i film


Poznato je da je more nepresušan izvor inspiracije za sve umjetnike, ne samo za fotografe. Vrijednost ove izložbe još je i veća jer ima ekološki karakter i upozorava da smo svi odgovorni za očuvanje ljepota i staništa našeg mora, kazao je Ljubičić


Izložbom učeničkih fotografija pod nazivom “Plavi kadar”, poetsko-glazbenim programom i projekcijom dokumentarnog filma “Naših 10 godina” jučer su otvoreni Eko dani Prirodoslovno-grafičke škole.
U intimnoj atmosferi učenika škole i njihovih gostiju, Eko dane je otvorio Ivica Antić, knjižničar u Prirodoslovno-grafičkoj školi te pozdravio svih i u ime ravnatelja Žarka Grancarića koji je službeno odsutan.
Pobjedničko “Plavetnilo”
Antić je pohvalio mlade autore fotografija i izrazio nadu da će ih svake godine biti sve više te da će s nama opet podijeliti svoj “poseban pogled na svijet”. Ovogodišnja tema Eko dana, a tako i izložbe fotografija “Plavi kadar”, je “Jadran-riznica bioraznolikosti”.
Valovi, brodovi, stijene, ribe, primorje i podmorje motivi su učeničkih fotografija iz različitih perspektiva. Kako je rekao Mate Ljubičić, profesor likovne umjetnosti i grafičkog dizajna u Prirodoslovno-grafičkoj školi, učenici su radi fotografija zaplovili pučinom, zaronili u dubinu i stali na obalu.
– Poznato je da je more nepresušan izvor inspiracije za sve umjetnike, ne samo za fotografe. Drago mi je da se u vašim fotografijama osjeća radost u druženju s morem. I svaki novi ‘klik’ je poseban doživljaj. Vrijednost ove izložbe još je i veća jer ima ekološki karakter i upozorava da smo svi odgovorni za očuvanje ljepota i staništa našeg mora, kazao je Ljubičić.
Uslijedilo je proglašenje najbolje tri fotografije među učenicima osnovnih i srednjih škola. Teški posao odabira najboljih imao je žiri sastavljen od fotoreportera Zadarskog lista.
Fotografija “Morski korak” Anđele Jović iz OŠ Starigrad najbolja je među fotografijama učenika osnovnih škola. Drugo mjesto je osvojio Niko Jukić iz OŠ Šime Budinića, a treće Veronika Marasović iz OŠ Starigrad s fotografijom “Barke”. Među učenicima srednjih škola sve tri pobjedničke fotografije su iz Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn. Pobjednička fotografija je “Plavetnilo” Šime Dujića, drugo mjesto je osvojila Nina Zurak s fotografijom “Trlja” i treće mjesto Marta Katić s fotografijom “Sa broda”. Pobjednici su dobili vrijedne nagrade, poput digitalnih fotoaparata, web-camera i usb-stickova.
“Naših 10 godina”
Nakon fotografija, priča o moru nastavila se kroz druge umjetnosti – glazbu, poeziju i film. Već popularni glazbeni dvojac iz Prirodoslovno-grafičke škole, Duje Miliša i Ivana Blažević izveli su svoje autorske pjesme “Tihi ocean” i “Miris kestena”, Barbara Bilić recitirala je pjesmu zadarskog pjesnika Miljenka Mandže “Ribareva kći”, a Ivica Antić pjesmu “bezimenog autora” “Rodio me val”. Učenica Valentina Ivić izvela je dvije instrumentalne skladbe na klavijaturama.
U dokumentarnom filmu “Naših 10 godina” koji su napravili učenici 3. d razreda Prirodoslovno-grafičke škole publika se prisjetila najvažnijih i najduhovitijih trenutaka Eko dana u zadnjih deset godina, ali i saznala što njihovi sugrađani rade po pitanju zaštite okoliša i što ih čeka na ovogodišnjim Eko danima.
Danas su svi pozvani na veliku proljetnu biciklijadu “Jedan auto manje – Grad pripada i nama”. U 17 sati je start ispred Ekonomsko-birotehničke škole, a na cilju u školskom dvorištu u Perivoju Vladimira Nazora sudionike čeka zabavno-glazbeni program “Šušur na dva kola”. Glavna nagrada na nagradnoj igri je bicikl, a svi drugi će moći dobiti besplatan pregled i popravak bicikla. Sponzori biciklijade su Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kajo Dadić iz Splita, Grad Zadar, Zadarska županija, Čistoća Zadar, bike shop Calimero i Sv. Rok.