Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Red pjesme, red delicija

24.04.2012. 22:00
Red pjesme, red delicija


U ponedjeljak navečer Virani zajedno sa svojim gostima pristiglim iz okolnih mjesta proslavili su Dan župe Vir, posvećene sv. Jurju, kojem su u čast i zahvalnost na otoku podignuli četiri crkve.
“Večer dalmatinskih klapa” je zbog kiše s terase restorana Kotarina preseljena u općinsku vijećnicu. Prvi su pred okupljenima, među kojima su bili općinski načelnik Kristijan Kapović sa suprugom, predsjednik Općinskog vijeća Mate Radović, direktor Vir turitma Zdenko Mičić, direktor TZ-a Šime Vučetić i brojni drugi, nastupili članovi domaće muške klape Vir. Nakon njih na podij su redom izašli muška klapa Condura iz Nina, klapa Ponistra iz Crnog te uvijek rado viđene i slušane članice ženske klape Libar iz susjedne Privlake. Večer dalmatinske pjesme, čiji su izvođači uistinu razgalili srca okupljenih, a koji su za svaku otpjevanu skladbu nagrađivani dugotrajnim pljeskom i ovacijama, zatvorila je “bis” nastupom domaća klapa Vir skladbom “Ružo crvena”.
Po okončanju koncerta kojeg je vodila mlada Virkinja Antonia Radović, svi okupljeni na poziv organizatora uputili su se u obližnji restoran “Kotarina” na domjenak i zajedničko druženje uz bogat stol. Na gastronomskom stolu što ga je pripremio iskusni gastronomski tim kuhara i konobara Kotarine u sastavu voditelj Josko Bašić, glavni kuhar Tomislav Bašić te Jakov Buškulić, Zoran Šikić, Tonći Kapović, Mirko Vučetić, Albert Kapović, Rajka Dražić, Danijela Vučetić i Milan Krnčević, poslužene su same delicije. Na stolu su se tako našli pršut, sir, kulen, pašteta od tunjevine, slane srdele, šparoge s jajima, salata od hobotnice, vepar na gulaš s njokima, lignje frigane i na žaru, bakalar bijanko, rižot sa škampima, zelena pašta sa škampima…, sve začinjeno desertom i to raznim kolačima, voćnim salatama, palačinkama. Veseloj i prijateljskoj atmosferi domaćina i njihovih gostiju svirkom i pjesmom na gitarama i harmonici čitavo vrijeme štimung je davao zadarski trio Bura.
Virani su se tijekom dvodnevnog obilježavanja blagdana iskazali ne samo kao domaćini velikog i plemenitog srca, već kao i veliki turističko-ugostiteljski radnici i promotori virskog turizma, od kojeg se u narednim godinama na otoku očekuje još puno ljepši i bogatiji život za svakog Viranina i za svakog onoga kojem je Vir na duši i u srcu.