Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

U Hrvatskoj se knjigu najradije drži ispod jastuka

24.04.2012. 22:00
U Hrvatskoj se knjigu najradije drži ispod jastuka


“Kilo mozga dvije marke”, “Tko je jamio je jamio” i “Tko ima novca neka plati, a tko nema neka uči”. To su tri izreke koje su pokazale kakav je bio odnos prema znanju i znanosti u proteklih deset godina


Hrvatska nije gospodarstvo utemeljeno na znanju, niti je društvo jednakih šansi u kojem svako dijete ima jednaku šansu dobiti najkvalitetnije obrazovanje i doći do najkvalitetnijeg radnog mjesta temeljem kojeg će imati poštenu plaću za pošteni rad, kazao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović na Državnom stručnom skupu za ravnatelje srednjih škola i učeničkih domova RH, započetom jučer u hotelu Donat na Boriku.
Jovanović se, nakon sudjelovanja na dvije manifestacije večer ranije, 10. festivalu znanosti i Noći knjige, osvrnuo na nekoliko izreka koje su posljednjih godina obilježile odnos prema znanju u Hrvatskoj:
– “Kilo mozga dvije marke”, “Tko je jamio je jamio” i “Tko ima novca neka plati, a tko nema neka uči”. To su tri izreke koje su pokazale kakav je bio odnos prema znanju i znanosti u proteklih deset godina u Hrvatskoj, kazao je ministar, dotičući se i samog čitanja u Hrvatskoj. Jedno veliko istraživanje koje je promatralo 65 zemalja svijeta dovelo je tako do vrlo poražavajućih podataka za Hrvatsku, jer se “vidjelo da se u Hrvatskoj puno češće spava s knjigom ispod jastuka nego što se probdije noć čitajući dobru knjigu”.
– Po tom istraživanju u Hrvatskoj 80 posto učenika smatra da im čitanje sigurno nije hobi, a 25 posto njih smatra da je čitanje dosadno. Ukoliko učenici ne čitaju, pitanje je što će znati. No, da bi naši učenici mislili, prvo moraju čitati, zaključio je Jovanović, dodajući kako je čitanje na neki način i tema skupa, budući da su profesionalni razvoj i usavršavanje ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova ključni.
– Tko će potaknuti više učenika da uče, ako to nećete biti vi sa svojim najbližim suradnicima, učiteljima i nastavnicima? – zapitao se.
U proteklih nekoliko mjeseci u ministarstvu su, istaknuo je Jovanović, puno radili. Osim javno-privatnog partnerstva koji su pripremili za škole, radili su i na zakonskoj regulativi, a stvorili su i pretpostavke za nove gimnazijske programe kao eksperimentalne sadržaje. U planu je na jesen krenuti i s nekim elementima zdravstvenog odgoja, a tu je i osnivanje nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje kao najvišeg tijela u Hrvatskoj kojeg će imenovati Sabor i koje će biti savjetodavno tijelo ministru za sva pitanja razvoja odgoja i obrazovanja u predškolskom, osnovnoškolskom i srednjoškolskom odgoju i obrazovanju.
Na dvodnevnom skupu u Zadru ravnatelji će raspravljati o profesionalnom razvoju ravnatelja, vrednovanju u srednjim školama, stažiranju, polaganju stručnog ispita i napredovanju odgojno-obrazovnih radnika, državnoj maturi, e-dnevnicima i srodnim temama.


U Hrvatskoj nizak broj visokoobrazovanih




– Poražavajući je podatak da je u Hrvatskoj svega osamnaest posto radno aktivnog stanovništva visokoobrazovano. Jednako tako svega 2,3 posto građana je uključeno u cjeloživotno učenje. Europski prosjek je 10 posto, a američki prosjek 40 posto. O vama (ravnateljima i prosvjetnim djelatnicima, pr. a.) ovisi koliko će djece odlučiti upisati fakultete i koliko će biti uspješni na tim fakultetima, istaknuo je ministar Jovanović, pritom ipak ne iznoseći podatak  koliko je u Hrvatskoj mladih visokoobrazovanih, a nezaposlenih ljudi, kao i koliko ih je napustilo zemlju u nemogućnosti pronalaska posla u struci ili uopće.


Posljednji dan za ispisivanje iz škole 31. ožujka


Ministarstvo priprema čitav niz izmjena vezano za ravnatelje, poput postupka vrednovanja kandidata za izbor ravnatelja, a kako bi se spriječili negativni događaji u kojima su se učenici pri kraju školske godine ispisivali iz jedne škole s negativnim ocjenama te potom upisivali u drugu kako bi te iste predmete ispravili, Jovanović je naveo 31. ožujka kao zadnji dan za ispis učenika iz škole, s izuzetkom ako se radi u promjeni mjesta stanovanja.